Početna » СТАЖ И ЗА ТРУДНИЦЕ КОЈЕ НИСУ ЗАПОСЛЕНЕ

СТАЖ И ЗА ТРУДНИЦЕ КОЈЕ НИСУ ЗАПОСЛЕНЕ

У Фонд ПИО појашњавају да свим женама које су се порађале од 1. јула 1983. до 31. маја 1992. године а нису биле запослене, рачуна у стаж осигурања време трудноће и порођаја у трајању које су по прописима о радним односима

од Паланка данас
0 Коментар

Да ли жене које су рађале децу од 1983. до 1992. године, а нису радиле могу да остваре стаж и како? Ово је једно од питање које је жена из Бачке Тополе упутила недавно пензијском фонду, јер је чула да може да оствари право на стаж по основу рођења деце иако у том периоду није била запослена.– Ћерке су ми рођене 1985. и 1990. године. Да ли је информација коју сам чула тачна и ако јесте, како стаж могу да упишем – пита она.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Фонд ПИО за „Политику” одговарају да се свим женама које су се порађале од 1. јула 1983. до 31. маја 1992. године, а нису биле запослене, рачуна у стаж осигурања време трудноће и порођаја у трајању које се по прописима о радним односима признаје као породиљско одсуство. Захтев за признавање у стаж ван радног односа за време трудноће и порођаја може да се поднесе у сваком тренутку надлежној филијали Фонда према месту становања. Захтев може да се поднесе и електронски преко сервиса е-шалтер на сајту Фонда ПИО.

– Дужина времена проведеног на породиљском одсуству тада незапослених жена, које се признаје у стаж осигурања, зависи од законских прописа који су се примењивали у периоду од 1. јула 1983. до 31. маја 1992. године и може износити 210 дана или седам месеци стажа осигурања (у периоду од 1. јула 1983. до 24. марта 1984. године); 270 дана или девет месеци стажа осигурања (у периоду од 25. марта 1984. до 31. децембра 1991) или 12 месеци за прву и другу трудноћу и порођај, 24 месеца за трећу трудноћу и порођај, а за четврту трудноћу и порођај и сваку наредну девет месеци стажа осигурања, истичу у пензијском фонду и додају да није од значаја да ли је жена родила једно или више деце у наведеном периоду, односно има право на стаж за свако дете, кажу у ПИО фонду.

Упитни да ли се у стаж рачуна и трудничко или само породиљско боловање ако је жена била на одржавању трудноће, у ПИО кажу да се у стаж осигурања рачуна и време које је жена провела и на трудничком боловању, које обавезно отпочиње 28 дана пре порођаја (не пре тога, односно за време одржавања трудноће).

Упитани зашто се то односи само на децу рођену у овом периоду и да ли то важи и за жене које су на селу рађале у том периоду, а нису биле запослене, у фонду одговарају – зато што то прописују само тада важећи прописи – за тај наведени период. И односи се на све осигуранике – жене према прописаним условима.

На питање да ли је ово исто или различито од прописа који налаже да се женама од 2032. рачуна стаж ако су родиле једно, двоје или троје, деце али с тим стажом не могу раније у пензију, у пензијском фонду кажу да стаж по основу рођења трећег детета, по садашњим прописима, представља посебан стаж и није исто што и стаж осигурања јер није проведен на раду и нису плаћени доприноси за то време. Због тога се овај период не сабира са осталим стажом приликом процене испуњености услова за остваривање права на пензију али улази у укупан пензијски стаж приликом обрачуна висине пензије и на тај начин утиче на повећање износа пензије.

Остваривање посебног стажа по основу рођења једног, односно два детета, примењиваће се од 1. јануара 2032. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept