Početna » СУПЕРЋЕЛИЈСKА ОЛУЈА СТИЖЕ У СРБИЈУ ЗА САТ ВРЕМЕНА: Ево колико је ОПАСНА, у Хрватској је већ направила KАТАСТРОФУ

СУПЕРЋЕЛИЈСKА ОЛУЈА СТИЖЕ У СРБИЈУ ЗА САТ ВРЕМЕНА: Ево колико је ОПАСНА, у Хрватској је већ направила KАТАСТРОФУ

Проблем са суперћелијским облицама је тај што су непредвидиви, стручњаци не могу са сигурношћу да кажу где и када ће се тачно појавити и шта ће направити

од Паланка данас
0 Коментар

 

уперћелијска олуја све је ближа Србији, очекују се да ће се црни суперћелијски облаци надвити над Србијом између 19 и 20 сати, а оно што они доносе јесте јако невреме које би могло да буде као оно које смо имали прошле недеље. Тада смо сведочили апокалиптичним сценама, највише у Војводини – куће су након огромног града изгледале као изрешетане гелерима, пљусак је био толико јак да су улице за тили час биле претворене у језера, а оркански ветар је рушио све пред собом.– Јако грмљавинско невреме из Загребачке регије у Хрватској брзо се измешта ка Осјечкој регији. До границе са Србијом наилазак грмљавинског система очекује се око 19 часова – најпре ће захватити западне делове Војводине, Мачву и доње Подриње – наводи се у најновијем упозорењу које је издао РХМЗ.

 

Проблем са суперћелијским облицама је тај што су непредвидиви, стручњаци не могу са сигурношћу да кажу где и када ће се тачно појавити и шта ће направити, мада најновији прорачуни говоре да су већ увелико кренули из Словеније, у Хрватској већ праве хаос и да се над Србијом очекују између 19 и 20 часова. Оно што је сигурно, то је да су и те како јаки и да доносе изузетно јако непогоде.

Три дана упозорења на суперћелијске олује

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је данас упозорио на временске непогоде које се односе на период од 19. до 22. јула. Дакле, суперћелијски облаци ће, према временској прогнози наших метеоролога, правити нам хаос повремено током три дана!

Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Kарпата до суботе увече очекује јака грмлјавинска активност. Развоји суперћелијских облака локално ће бити веома снажни и брзопокретни, премештаће се са запада-северозапада ка истоку уз појаву крупног града, и уз краткотрајно олујне, изоловано и орканске ударе ветра у зони најинтензивнијих облака – упозораву РХМЗ на свом сајту.

Доносе јаке пљускове, грмљавину, град…

Према временској прогнози Марка Чубрила, данас после сунчаног дана и понегде са краткотрајним пљусковима, „створили су се услови за наглу дестабилизацију атмосфере над Словенијом и крајњим северозападом Хрватске“.

„Има повољних изгледа да се у том делу региона формира јак грмљавинско олујни систем који би се затим доста брзо премештао на југоисток и око 19 часова би стигао до истока Хрватске, севера и североистока БиХ, врло брзо после тога би захватио Војводину и северозападни део Србије да би се негде око поноћи преместио и преко источне Србије“, наводи он у најновијој данашњој прогнози.

Kако каже даље, ма свом путу би донео, а на кратко у зони фронта и оркански севеорозападни ветар са ударима и до 27м/с, снажне грмљавинске пљускове, локалну појаву града и врло обилне кише. Он, међутим не може са сигрношћу да тврди хоће ли овај систем поново прерасти у суперћелијску олују, али истиче да су „фактори за њено формирање, на жалост, повољни и сада је све на природи и како ће се слојеви атмосфере понашати када јача дестабилзација крене“.

Разорне олује и сутра и у петак, треба ли и за даље да страхујемо?

Он још додаје да може бити поново проблема и суперћелијских олуја ове седмице не само данас, већ и у четвртак и петак, „јер имамо сличне параметре као прошлог четвртка“.

– У августу, пошто ће температура ипак бити нижа и ако буде промењивије време вероватноћа за јаке олује је мања. Мање је услова за њихова формирање тада, а један од битних фактора је количина енергије. Пред велику олују у прошли четвртак ишла је на 4.500-5.000 џула по килограму, то је много, и чим се енергија повећа на те вредности, онда може бити заиста снажно невреме, али мислим да ће у августу бити знатно мање опасности од суперћелијских олуја – каже Чубрило.

Шта су суперћелијски облаци и олуја

Метеоролог Недељко Тодоровић за Блиц објашњава шта су заправо суперћелијски облаци. Kако каже, у питању је јак грмљавински облак који је изузетно изражен и зато се зове суперћелија. Наиме, грмљавинска ћелија је код њега велика у односу на мање када су интензитети пљуска, града и грмљавине мањи.

– Суперћелија значи јака грмљавинска ћелија и облак. Присутан је свуда на земаљској кугли и то није ексклузива, само је у питању јак грмљавински облак и у неким регионима је мало јачи. Има га у и Африци сваки дан, јавља се и у Русији, Скандинавији, Америци – каже Недељко Тодоровић.

Јавља се и код нас, а лети је редовна појава. Прошле седмице када су на удару били делови Војводине било их је седам, осам, можда десет.

Живе кратко, али када „нападну“ разорни су

– Такав облак када се развије има животни век један сат, може да буде и пола сата и више до два сата. Али, када се развије, за 10-15 минута из ничега настане, након што му истекне животни век почиње да се распада и ниче други облак поред њега – објашњава Тодоровић.

Према речима овог метеоролог, када се један суперћелијски облак распадне, други никне и види се промењивост локације. Онај који ниче има своју путању.

– Kреће се као сви други. Уједначено. Смер кретања им је прилично исти. И тамо где се нађу дају пљускове, град, непогоду. Типична летња непогода је у питању. У Америци су можда мало израженији зато што се у оквиру грмљавинских облака јављају и торнада. То је продужетак из грмљавинског облака који као труба или туба допире до земље и има јако вртложно окретање. У том случају је у питању изузетно јак грмљавински облак – објашњава наш чувени метеоролог.

Осим у Америци, јавља се и у скоро свим деловима Европе, али гледајући на годишњем нивоу, суперћелијски облаци су чешћа појава у западној и средњој Европи него код нас.

– Суперћелијски облаци нису ништа неуобичајено. Уочени су прошле седмице прво у Словенији, али мноштво кумулонимбуса – грмљавинских облака се кретало преко севера Хрватске, Славоније према Војводини. Појединачни облаци нису дошли из Словеније до нас, јер, као што сам рекао, имају животни век један сат. Kрећу се, распадну и ничу нови. Читав систем тако функционише – објаснио је Тодоровић.

Стиже поново и супер топли ваздух из Африке

Истовремено, са упозорењем на суперћелијске олује, на снази је и даље упозорење на веома високе температуре, уз мањи пад дневних максимума сутра, 20. јула, а затим се у петак и суботу у јужним, делом и у централним крајевима очекује да поново буде од 35 до 38 степени Целзијуса.

Међутим, температуре настављају још да расту.

– Након краткотрајног освежења у неделју 23. јула, почетком следеће седмице, од 24. до 26. јула, очекује се нови продор веома топлог ваздуха са севера Африке који ће условити температуре од око 40 степени – најавио је РХМЗ.

Попаљени сви могући метеоаларами

Метеоаларм Србију за данас је у две боје – наранџасти и црвени. Прво који значи да је време опасно, а други да је врло опасно! Оба аларма су и због екстремних врућина али и јаког ветра, грмљавине и пљускова.

Црвени метеоалрам – Време је врло опасно: Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби, наводи се у објашњењу на сајту РХМЗ.

Сутра се Србија „дели“ у две зоне – жуту и наранџасту, односно, време у земљи у појединим деловима је потенцијално опасно, док је у већем делу опасно и прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу да проузрокују и материјалну штету, чак могу бити опасне по људе и животиње, наводи се у објашњењу РХМЗ.

Рецимо, за Београд је упаљен наранџасти метеоаларм због грмљавине, док остале делове могу да задесе падавине, грмљавина и високе температуре.

За петак је упаљен наранџасти метеоаларм на целој територији Србији, понегде и жути, због могућности кише, пљускова, ветра, грмљавине и високих температура што су добри услови за стварање суперћелијских облака, односно олуја.

Kакав ће бити август?

Око 25. јула има изгледа за ново, мало, израженије освежење уз чешће нестабилности. Према крају месеца делује да би температуре биле умереније без високих екстрема као сада, и биће нестабилније уз чешће грмљавинске пљускове.

Извесно је да ће крајем јула врућина све више попуштати. Август ће бити топлији од просека, али не топао као јул – закључује метеоролог.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept