Početna » СУТРА СЕ ПАЛЕ СВЕЋЕ ЗА ОПРОСТ СВИХ ГРЕХОВА Ово треба избегавати према народном веровању

СУТРА СЕ ПАЛЕ СВЕЋЕ ЗА ОПРОСТ СВИХ ГРЕХОВА Ово треба избегавати према народном веровању

Православни верници и Српска православна црква сутра обежелавају последњи дан прве чисте седмице поста и дан посвећен Преподобном Василију Исповеднику.

од Паланка данас
0 Коментар

Пребодобни Василије био је друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије је верно следовао свом учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке је претрпео од иконобораца.А када су иконоборци пропали, по Божјем Промислу, Василије се вратио заједно с Прокопијем у свој манастир где су се у посту и молитви дуго подвизавали. Преминуо је 747. године. Василије блажени би у време цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

Затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповедаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе беше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цело тело и врат, па га вргоше у тамницу.

А, када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповеђу и својим примером, а многе зловерне поврати православној вери.

Сутра према народним веровањима требало би избегавати свађе и лоше мисли и запалити свећу за опрост свих грехова.

АлоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept