Početna » СВЕ ВИШЕ ЗАВИСНИКА ОД КОЦКЕ

СВЕ ВИШЕ ЗАВИСНИКА ОД КОЦКЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Више од пола грађана Србије током живота играло је неку врсту лутрије, показује Батутово истраживање о стиловима живота становништва из 2018. године.

Статистика такође указује на то да је готово сваки облик коцкања распрострањенији код мушкараца него код жена. Најпопуларнији облик игре је лото, бинго или греб-греб картице које је бар једно у животу одиграло 55 одсто жена и мушкараца. Потом спортско клађење које је пробао сваки трећи мушкарац у Србији, а тек свака 12. жена.Алармантни је податак распрострањеност међу младима. Наиме, чак 52 одсто испитаника између 18 и 34 године играло је у житову лутрију, а чак четвртина њих је пробала спортско клађење.

Из СОС Центра за лечење и одвикавање од коцке истичу да сви пацијенти који дођу на лечење, први пут су ушли у кладионицу као малолетници, преноси Еуронеwс.

Истраживање СОС Центра из 2019. године, у којој је учествовало 33 средњих школа широм Србије, показало је да је око трећине ученика ушло у кладионицу пре 16. године, више од половине је више пута одиграло тикет између 16 и 18 година, а 72 одсто њих сматра да коцкање не изазива болест зависности.

‒ Према статистици из 2007. године, Србија је била друга по броју кладионица по глави становника међу земљама на Балкану, а сад мислим да смо први. Иако на рекламама за кладионице сада пише да клађење може изазвати болест зависности, маркетинг може бити веома проблематичан, посебно када је у питању таргетирање најмлађих. Велика је експанзија реклама за кладионице, а рекламирају их угледни спортисти, глумци, јавне личности. То деци даје модел да је у питању само забава. Онлајн клађење компликује целу причу јер се стиче лажни утисак да то није новац, него игрица, а кад стигну последице покушавају да изађу, да пређу нови круг игрице и штета је још већа ‒ рекла је за Јелена Манојловић директорка СОС Центра.

Стручњаци упозоравају да тренутну криза само долива уље на ватру, будући да све више људи види игре на срећу као пут до лаке и брзе зараде. Kоцкари су, кажу лекари, неретко интелектуалци, спортисти, људи различитог материјалног статуса. Забрињава чињеница да је све више младих. Проблем је и то што нема довољно стручњака који се баве овим проблемом, а зависника је све више.

Извор: Еуронеwс.рс

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept