СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА И ЦРВЕНОГ ПОЛУМЕСЕЦА

Од 1948. године, 8. Мај (дан рођења Анри Динана) се широм света обележава Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, у знак поштовања према Анри Динану оснивачу највеће и најстарије хуманитарне организације на свету.
Пореклом из богате женевске породице, након студија Динан се посветио банкарском позиву. Кренувши да склопи посао са Наполеоном ИИИ, случајно се обрео усред побеснеле битке код града Солферино. Хиљаде војника који су се међусобно убијали и сакатили, и ужасна људска патња рањеника коју је тамо видео преобразила га је и променила ток његовог живота.
Не само да је истог тренутка променио своје планове и почео да мотивише и организује људе из околних места да пруже помоћ рањенима који су беспомоћно јечали, него је дошао до идеје да све земље на свету треба да формирају оргнизације које ће служити за помоч болесним и рањенима у сукобима – без обзира којој страни припадају.
И сам се потпуно предао стварању међународне организације која би за циљ имала ублажавање патње и пружање помоћи свима којима је то потребно.
Покрет Црвеног крста наставио је да се развија и постао је прихваћен дословно од целог света.
На самом почетку 20. века норвешки парламент доделио му је Нобелову награду за мир. На тај начин Динан је постао први добитник ове изузетне награде.
Нобелова награда доноси велико материјално богатство, али Динана то није занимало, ништа од тог новца није задржао за себе већ га је донирао Црвеном крсту и другим хуманитарним организацијама које су биле посвећене пружању помоћи онима којима је то потребно.
Хуманитарни дух који влада Црвеним крстом постојао од самог почетка, а везан за било коју ситуацију у којој је људском бићу потребна помоћ другог људског бића

Данас истичемо јединствену улогу коју Црвени крст има у својој земљи. Црвени крст помаже милионима људи широм света сваке године у време сукоба, природних несрећа и криза, спроводећи хуманитарну акцију преко 150 година.
Црвени крст у Србији, долази до више од 2 милиона људи, реализујући програме народних кухиња, деловања у несрећама, бриге о старијима, прве помоћи, добровољног давалаштва крви, здравствено превентивног рада, едукације за децу И младе. Наш приступ је универзалан, вођен основним принципима – хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.
Данас славимо храброст и достигнућа наших волонтера и запослених чија подршка спасава и мења животе најугроженијима и обавезује нас на хуманост сваког дана. Ми смо локални, национални и међународни, независни и неутрални, ми смо свуда за свакога.
Свуда у свету, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније.
Сви ми заједно, људи добре воље, спремни на хуманост у разним облицима чинимо Црвени крст. Јер хуманост је једино благо које се дељењем увећава .

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-crvenog-krsta-i-crvenog-polumeseca/