СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ

 

Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила Светским даном породица, који се први пут обележио 1994. године под слоганом „Да породични дан не чине ствари него срдачни односи родитеља и деце“.

Светски дан породице почео се обележавати с циљем да се нагласи важност породице као основног елемента сваког друштва, да се подстакне деловање друштва у корист породице, доношење одлука које ће осигурати бољи стандард и квалитет живота породица, као и уважавање породичног начина живота, традиција и обичаја.На тај дан, широм света организују се активности на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ указивање на значајна питања за породицу као и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.

Све државе су позване да породицама гарантују једнакост и људска права, подстичу једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заједништво у одговорности и обаљању кућних послова уз елиминисање сваке дискриманације између жена и мушкараца, пружајући им једнаку могућност запошљавања, образовања и помоћ, како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници.

Данас, више него икада, породица и породични односи су пред још једним испитом. У време пандемије, на површину су испливале нове неизвесности – здравствена, економска и довеле многе породице до нових искушења. Да преиспитају своје међусобне односе, сопствене снаге и ослонце да се изборе са свиме што је прошло али и што предстоји.

Стога обележавање овог дана још више добија на тежини и позива да га проведемо у миру и преиспитивању шта и како да учинимо за своју породицу да буде функционална ћелија овог друштва и да допринесе појединачној али и општој добробити заједнице.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/svetski-dan-porodice/