Početna » У ОВУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 5 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА Прима је сваки 7 пензионер у Србији а ово су сви услови

У ОВУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 5 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА Прима је сваки 7 пензионер у Србији а ово су сви услови

Сваки седми пензионер је у инвалидској пензији уколико се узму у обзир два валидна податка - 1,7 милиона колико пензионера имамо укупно и скоро 240.000 пензионера колико их је стекло право на инвалидску пензију.

од Паланка данас
0 Коментар

Према подацима ПИО Фонда, у Србији тренутно има нешто мање од 239.000 пензионера који примају инвалидску пензију. Просечна инвалидска пензија у Србији је око 40.000 динара. До 20.000 динара прима око 1.000 пензионера.Право на инвалидску пензију имају сви за које се утврди да је губитак радне способности настао до неопходних година за старосну пензију. Такође, право на инвалидску пензију се остварује:

 • Ако је узрок инвалидности повреда на раду или професионално обољење, без обзира на дужину стажа
 • Ако је инвалидност последица болести или повреде ван рада, потребно је најмање 5 година радног стажа осигурања

Изузетак од овог правила су сви они осигураници код којих је инвалидност настала пре 30. године живота, тј:

 • до 20 година је потребна најмање једна година стажа осигурања
 • до 25 година две године стажа осигурања
 • до 30 година су потребне 3 године стажа осигурања

Процедура добијања инвалидске пензије

Када је у питању инвалидска пензија болести због које осигураник подноси захтев подлежу процени органа вештачења који својим налазом, мишљењем и оценом, у складу са Правилником о образовању и начину рада органа вештачења Републичког фонда за пензијско и инвалидно осигурање. Када је у питању инвалидска пензија услови прописују да се она исплаћује до дана престанка осигурања.

Када је у питању инвалидска пензија дијагноза може да се утврди и након престанка осигурања, односно да инвалидност постоји и пре подношења захтева. У том случају, пензија се исплаћује од дана настанка инвалидности, али највише за шест месеци од дана подношења захтева за инвалидску пензију.

Процедура је укратко следећа: осигураник подноси захтев филијали РФПиО да се утврди инвалидност на основу професионалног обољења. Приликом вештачења користи се медицинска документација здравствених установа. Медицинска документација која се подноси уз предлог за утврђивање инвалидности обухвата: – отпусне листе; – специјалистичке налазе; – дијагностичке тестове; – лабораторијске налазе. Медицинска документација подноси се у оригиналу или овереној фотокопији.

Шта је све потребно од документације за инвалидску пензију?

Прилком подношења пријаве, потребно је приложити и следећа документа:

 • Образац бр. 1. издат од стране изабраног лекара, са оригиналном медицинском документацијом (специјалистички налази, снимци, отпусне листе и др);
 • Потврду о радном месту са описом послова које осигураник обавља у моменту подношења захтева;
 • Пријаву о повреди на раду, уколико је осигураник претрпео повреду на раду;
 • Доказ о регулисаном војном року (фотокопију војне књижице или уверење војног одсека);
 • Доказ о коришћењу права, односно евиденцији код Националне службе за запошљавање;
 • Фотокопију личне карте или уверење о пребивалишту (доказ којим се потврђује идентитет;
 • Фотокопију здравствене књижице;
 • Доказе о стажу осигурања навршеном у Републици Србији – закључена радна књижица, уверење о бенефицираном стажу, друге јавне исправе о стажу (решења, уверења, потврде и слично) у оригиналу или овереној фотокопији;
 • Уверење о обављању самосталне делатности које издаје надлежни орган општине, односно одговарајуће удружење или савез (за период до 31. децембра 2005. године), односно решење Агенције за привредне регистре (за период од 01. јануара 2006. године.)
 • Уверење Пореске управе о плаћеном доприносу за пензијско и инвалидско осигурање (са исказаним основицама доприноса и износом уплаћеног доприноса) за период обављања самосталне делатности. Ово уверење није потребно за самосталне уметнике, филмске раднике и спортисте до 31. децембра 2002. године, а за свештенике и верске службенике до 31. августа 2004. године);
 • Уверење Пореске управе о плаћеном доприносу за пензијско и инвалидско осигурање (са исказаним основицама доприноса и износом уплаћеног доприноса) издато за период обављања пољопривредне делатности;
 • Доказ о стажу у иностранству.

(Блиц.рс)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept