Početna » У ПРИПРЕМИ ОПОРЕЗИВАЊЕ ПО ЕKОНОМСKОЈ СНАЗИ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ГАЗДИНСТВА

У ПРИПРЕМИ ОПОРЕЗИВАЊЕ ПО ЕKОНОМСKОЈ СНАЗИ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ГАЗДИНСТВА

Разматра се и отпис дугова појединим пољопривредницима према ПИО фонду

од Паланка данас
0 Коментар

Пољопривредници који имају мале поседе ускоро би могли да добију и мање обавезе за плаћање пензијског осигурања, док би власници већих газдинстава требало да издвајају веће суме.

Намиривање пореза и доприноса по економској снази газдинства и отпис дугова појединим пољопривредницима према ПИО фонду, уз одређене услове, неке су од ставки у предлогу ресорног министарства које је упућено њиховим колегама из финансија. Своје мишљење даће и стручњаци из Министарства финансија, а како се очекује, овај вишедеценијски проблем, требало би да буде решен током следеће године.
Kако се незванично сазнаје, пољопривредницима за које се утврди да имају да плате несразмерно велика дуговања и намете, у односу на економску снагу газдинства, биће понуђен отпис дуговања. Ако му се опросте дуговања, мораће да пристане на одређене услове, о којима се још разматра. С друге стране, биће му понуђено да плати само главницу, која код свих представља мање од половине дуга, јер је све остало камата.

Уз то, свима који буду плаћали своја дуговања, биће понуђено неколико модела – на рате или кроз неки репрограм. У сваком случају, пољопривредницима ће бити дата могућност да сами изаберу шта им одговара.

Убудуће ће ти намети бити пропорционални величини економског газдинства, па неће исто бити за оног који обрађује хектар и сто хектара земље. Држава ће прописати која је минимална цена коју ће пољопривредници морати да уплаћују, у зависности од величине свог газдинства, па ће им толика бити и пензија. Kо буде хтео већу, може да уплаћује колико буде хтео, али не испод минимално прописане границе.

О овом проблему, недавно је говорио и министар финансија Синиша Мали. Током расправе о предложеном ребалансу буџета за 2020. годину, рекао је да је свестан проблема са којима се суочавају пољопривредници, када су пензије у питању. Министар Мали тада је указао да је од свог колеге Бранислава Недимовића добио предлог, који се сада анализира у Министарству финансија.

– Сигуран сам да ћемо током наредне године имати дефинитивно решење – рекао је недавно Мали у Народној Скупштини Републике Србије. – Неће то бити једноставно решење, али мој став је да морамо да завршимо ту причу једном за свагда, јер овако краја нема.

Пољопривредници у Србији имају пензију око 11.000 динара, а процењује се да за доприносе дугују око две милијарде евра. И посланик СВМ Арпад Фремонд указао је да има пољопривредника који газдују на малим површинама и немају одакле да плате пензијско и инвалидско осигурање, али ни здравствено.

Ово је проблем који годинама чека решење. Мора се уважити интерес пољопривредника, али и државе. Није нормално да власник пет хектара земље и онај који има 500 плате исте порезе и доприносе. Исто тако, није у реду да пореза и доприноса нема, а да се стално очекује од државе помоћ у виду субвенција – сматра Горан Ђаковић, пољопривредник и агро стручњак. – На крају сви хоће пензију, а неће да плате. Треба наћи такво решење за убудуће, које неће оптерећивати и демотивисати пољопривреднике, јер то треба да буде цењено и поштовано занимање.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept