Početna » У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА 40% ВИШЕ СТРАДАЛИХ МЛАДИХ НЕГО У 2021. ГОДИНИ

У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА 40% ВИШЕ СТРАДАЛИХ МЛАДИХ НЕГО У 2021. ГОДИНИ

од Паланка данас
0 Коментар

Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији страдале су 83 младе особе, што је за 40 одсто више у односу на исти период прошле године, изјавио је данас директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић. Он је за Танјуг рекао да су се све саобраћајне несреће у којима су страдали млади догодиле викендом у касним или раним јутарњим часовима и да су аутомобилом управљале младе особе.

„Ово није проблем само у Србији и остале земље у региону и Европи бележе пораст броја страдања у саобраћајним незгодама“, казао је Стаматовић.

Он је навео да Агенција за безбедност саобраћаја спроводи активности у циљу смањења броја страдалих у саобраћајним несрећама и повећању свести о значају безбедног понашања у саобраћају.

Стаматовић је подсетио да је Агенција током летњих месеци била присутна на фестивалима и местима где се окупљају млади, како би кроз различите кампање и активности указивала на разлоге због којих млади страдају у саобраћајним несрећама, међу којима су прекорачење брзине и употреба алкохола.

„Предузимамо све мере и активности како бисмо број страдања младих свели на минимум, имали смо активности на друштвеним мрежама, као и кампању која обухвата и видео спотове са упозорењем на главне проблеме код младих“, казао је Стаматовић.

Истакао је да се возачи не придржавају правила понашања у саобраћају и оценио да је неопходна системска едукација младих како би схватили важност тих правила.

„Мислим да ћемо праве резултате у области безбедности саобраћаја имати када системски дођемо до решења, када интегришемо саобраћај, образовање и васпитање у наш образовни систем и када будемо најмлађе кроз школски систем учили о правилима безбедног понашања у саобраћају“, казао је Стаматовић.

Додао је да Агенција за безбедност саобраћаја има посебне програме за средњошколце и да се они приказују на едукативним трибинама, путем медија и друштвених мрежа.

Стаматовић је навео и да Агенција заједно са жртвама саобраћајних незгода спроводи трибине на којима се указује на грешке које су направили страдали у саобраћајним незгодама, са циљем да се оне више не понављају.

„Посебан апел упућујемо свим родитељима, непходно је да они својим примером скрену пажњу младима на безбедно учествовање у саобраћају. Важно је и да млади у повратку из изласка не седају у аутомобил са неким ко је конзумирао алкохол“, навео је Стаматовић.

Извор: Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept