Početna » У СРБИЈИ СТРАНЦИ БРИНУ О СТАРИМ ЉУДИМА : Одлив радника СВЕ ВЕЋИ, а узрок је САМО ЈЕДАН, сви беже у ОВУ државу

У СРБИЈИ СТРАНЦИ БРИНУ О СТАРИМ ЉУДИМА : Одлив радника СВЕ ВЕЋИ, а узрок је САМО ЈЕДАН, сви беже у ОВУ државу

Власници домова за старе кажу да није лако задржати радну снагу јер жене из Србије радије раде у Немачкој као неговатељице

од Паланка данас
0 Коментар

Домови за старе у Србији све теже налазе неговатељице, а и постојеће тешко је задржати, јер масовно одлазе да раде у Немачку и друге земље Западне Европе. Послодавци су почели да увозе радну снагу из далеких, сиромашнијих земаља. У два приватна дома за старе у Београду недавно су стигле четири неговатељице из Непала и исто толико медицинских сестара из Кеније.Немачка вапи за неговатељицама. За ту услугу нуде плату и до 2.000 евра. Са друге стране у Србији неговатељице и геронтодомаћице са актуелним повећањима могу да зараде 60.000 до 65.000 динара.

Власници домова за старе кажу да није лако задржати радну снагу, да су повећали плате запосленима, али да и даље одлазе неговатељице, спремачице, медицинске сестре.

„Недавно сам на разговору за посао неговатељице имао жену која је тражила плату од 100.000 динара. То је неквалификована радна снага, већина њих има завршену смо основну школу. Њихов посао је да пресвуку, окупају корисника. Сада чистачицу не можете да нађете за плату мања од 60.000 динара. Да вам дође спремачица у локал или кућу да почисти то кошта 800 до 1.000 динара по сату“, жали се један од власника приватних домова за старе.

Радослав Миловановић, директор Удружења приватних установа социјалне заштите каже да су у два дома у Београду већ стигле неговатељице и медицинске сестре из Непала и Кеније, а да ће се као Удружење посебно позабавити увозом радне снаге.

„Удружење ће се тим питањем бавити у наредном периоду. Трудићемо се да приближимо људима могућност да се ангажују раднице из иностранства. Да не би сваки дом то радио за себе, јер тако долазак буде скупљи, а и стиже непроверена радна снага, Удружење ће организацију и долазак радника из иностранства преузети на себе“, рекао је за Еуронеwс Србија Миловановић.

Неговатељице долазе из далеких земаља

У Србији је све већа потреба за геронтодомаћицама и неговатељицама, јер смо стара нација. Надажда Сатарић из Удружења „Снага пријатељства – Амитy“ каже да данас млади који би требали да брину о најстаријој генерацији, одлазе за већим зарадама и бољим условима за живот у развијене, западне земље.

„Овде нема ко да се брине о нашим старијима. Неговатељице или геронтодомаћице у Немачкој зарађују 2.000 евра и више. Овде тај новац могу да сањају“, каже Сатарић за Еуронеwс Србија.

Додаје да ће о старима у Србији ускоро бринути неговатељице из далеких, неразвијенијих земаља. Додаје да је тај тренд већ почео.

„Оне не знају ни реч српског језика. Са друге стране ове генерације које су сада у домовима за старе махом не знају енглески. То је туга превелика која се сада види у нашим домовима за старе“, прича Сатарић.

Колико медицинских сестара, неговатељица, геронтодомаћица годишње напусти Србији не зна се тачно. Председница синдиката медицинских сестара и техничара Радица Илић каже да је тај податак недавно тражила од Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, али да су јој одговорили да они немају тај податак.

Одлив кадрова

Пуних шест година, од 2013. до 2019. године медицинске сестре могле су да се запосле у Немачкој захваљујући споразуму који су потписале Савезна агенција за запошљавање Немачке и Национална служба за запошљавање Србије. У пројекат Трипл вин биле су укључене Србија, Босна и Херцеговина и Филипини.

Пројекат је предвиђао да одлазак медицинских сестара у Немачку не сме да створи недостатак тог кадра у земљама порекла. Из Србије је за тих шест година отишло 784 медицинских сестара. Пројекат је прекинут 2019. године, када се почео осећати недостатак здравствених радника у болницама у Србији. И тада, али и касније одлазак је настављен преко приватних агенција за запошљавање, а посао су налазиле и преко пријатеља и познаника који су отишли раније.

Радица Илић каже да неговатељице које раде у домовима за старе не морају да имају посебне компетенције да би радиле тај посао, који је тежак.

„Оне треба да пресвуку, окупају кориснике. У домовима за старе има мало квалификованог кадра који може да да инфузију, терапију, да мери виталне функције. Свуда је то проблем, било је питање дана када ће ескалирати“, навела је она за Еуронеwс Србија.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept