Početna » УПОЗОРЕЊЕ ВЕЛИКОГ СВЕТСКОГ ТРГОВЦА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА: Свет суочен претњом ратова за храну

УПОЗОРЕЊЕ ВЕЛИКОГ СВЕТСКОГ ТРГОВЦА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА: Свет суочен претњом ратова за храну

Свет иде ка „ратовима за храну“ јер геополитичке тензије и климатске промене гурају земље у сукобе због опадајућих залиха, рекао је Сани Вергхесе, извршни директор Олам Агри, сингапурске трговинске куће за пољопривредне производе. Реч је о једном од највећих трговаца пољопривредним робама на свету.
„Водили смо многе ратове због нафте. Водићемо веће ратове због хране и воде“ рекао је Вергхесе на Редбурн Атлантиц и Ротхсцхилд конференцији потрошача. Он је упозорио да су трговинске баријере које су увеле владе у настојању да ојачају домаће залихе хране погоршале инфлацију хране, преноси Финанциал Тимес.

Велики трговци пољопривредним робама, који су остварили рекордне профите 2022. након што је рат у Украјини подигао цене хране, оптужени су за погоршање инфлације цена хране кроз повећање профита.

Вергхесе тврди да је висока инфлација цена хране делимично резултат владине интервенције. Повећање броја нетарифних трговинских баријера 2022. као одговор на рат, 1.266 из 154 земље створило је, према његовим сазнањима, „преувеличану неравнотежу понуде и потражње“.

Богатије земље су изградиле залихе стратешких роба, што је довело до преувеличане потражње и, последично, виших цена, рекао је Вергхесе. „Индија, Кина, сви имају резерве. То само погоршава глобални проблем“, рекао је он.

Цене хране су почеле да расту након пандемије и скочиле су када је почео рат у Украјини, јер су неки извози житарица и ђубрива били блокирани због сукоба. То је продубило несигурност хране у сиромашнијим земљама и оставило потрошаче широм света да се суочавају са кризом трошкова живота.

Говорећи о утицају климатских промена на глобалне приносе, Вергхесе је позвао окупљене руководиоце потрошачке индустрије, укључујући директоре компанија Цоца-Цола и Ассоциатед Бритисх Фоодс, да се „пробуде“ и предузму више акција у вези са климатским променама.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept