понедељак, јул 15, 2024
Početna » ВЕЧИТА ДИЛЕМА-КО ПЛАЋА КАДА СЕ НЕШТО ПОКВАРИ У ИЗНАЈМЉЕНОМ СТАНУ?

ВЕЧИТА ДИЛЕМА-КО ПЛАЋА КАДА СЕ НЕШТО ПОКВАРИ У ИЗНАЈМЉЕНОМ СТАНУ?

Ако изнајмљујете стан или имате неког ко то ради, сигурно сте се сусрели са питањима ваших права и обавеза, а посебно ко је дужан да плати поправку у стану – станар или станодавац? Често се дешава да о томе полемише и на друштвеним мрежама где прочитамо да се подстанар пожалио да се покварио шпорет, рерна, бојлер, машина за прање веша, фрижидер, струјомер… Вечита дилема настаје око тога ко треба да плати поправку у изнајмљеном стану, да ли је то станар који борави у том објекту или је пак власник стана.Иако већина подстанара потписује неки вид уговора приликом изнајмљивања стана, није у свима прецизирано шта се ради и ко сноси трошкове када дође до квара.

Закон о облигационим односима каже да је обавеза закуподавца, између осталог, и одржавање ствари исправнима за време трајања закупа.

Закон јасно дефинише да инвестиционе поправке плаћа власник стана. Инвестиционе поправке се односе на све веће поправке у стану као што су поправке бојлера, веш машине, шпорета, фрижидера…

Закон о облигационим односима дефинише да је закуподавац дужан да одржава ствар у исправном стању за време трајања закупа и да ради тога врши потребне поправке на њој. У члану 570 овог закона став 2 наводи се да је закуподавац дужан да надокнади закупцу трошкове који је подстанар имао за одржавање ствари, а које је сам закуподавц био дужан да учини. Трошкови ситних оправки изазваних редовном употребом ствари, као и трошкови саме употребе, падају на терет закупца, наводи се у поменутом члану у ставу 3.

У писаном договору требало би да стоји и колики је отказни рок који по закону може да потраје и до три месеца

Дилеме нема – уколико станар није намерно или својим немаром начинио штету, за поправку свих предмета који ће након исељења остати у стану, задужен је станодавац.

Kада улазите у подстанарски живот, направите договор и потпишите уговор

Најбољи начин да се заштите, било од бахатих станодаваца, или немарних станара, јесте потписивање уговора о закупу.

Све се дефинише уговором. Уговор углавном истиче да је обавеза власника стана да поправи, сваки уређај у стану. Уређаји припадају власнику стана, а све кварове на уређајима који остају у некретнини након селидбе закупца, треба да поправи власник. Изузетак јесу кварови које је закупац направио намерно или је једноставно био немаран.

У уговору треба прецизирати да евентуалне кварове у стану отклони газда или подстанар. Уколико то чини подстанар, онда ће се наредна кирија умањити за износ колико су вредели изведени радови. Потребно је стога звати мајстора који издаје рачуне за услуге.

У писаном договору требало би да стоји и колики је отказни рок који по закону може да потраје и до три месеца. Поштује се договорни отказни рок наведен у уговору као и услови под којима је могуће повећати кирију.

Евентуално кречење стана о трошку закупца пре исељења, враћање депозита за станарину и друге ситуације такође је потребно дефинисати уговором. У противном, десиће се да газда напрасно „заборави“ да је узео депозит или да ту своту задржи као компензацију за то што му је станар „уништио намештај“.

Пре усељења проверите, исправност уређаја, опреме и да ли су у стану потребне поправке, обратите пажњу на главне вентиле, проверите стање бојлера, шпорета, грејача, машине за прање веша и да ли дихтује столарија. Пре усељења направите записник о примопредаји у коме треба описати стање намештаја и беле технике.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept