Početna » ВЕГАНИ СПРЕЧИЛИ ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕЧЕЊУ ПРАСИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ?

ВЕГАНИ СПРЕЧИЛИ ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕЧЕЊУ ПРАСИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ?

Прва манифестација печења прасића “Сепра фест”, која је требало да се одржи минулог викенда у Аранђеловцу, напрасно је отказана због, како тврде организатори,пријаве Веге заједнице Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Манифестација је била одобрена, екипе пријављене, шатори постављени, а онда је републичка инспекција јуче дошла, забранила такмичење и читав скуп који је имао и музички програм.“Наводно су забранили скуп због афричке свињске куге, иако је на територији Аранђеловца нема. Такође, сви прасићи који су требали данас да буду на ражњу прошли су све прегледе ветеринарске инпекције. Пријава против скупа стигла је из Веге заједнице”, кажу за Данас разочарано организатори из “Сепра феста”.

Додају и да је скуп забрањен незаконито, јер је забрана морала да стигне 72 часа пре почетка манифестације, а стигла је јуче поподне.

Иначе, док су организатори најављивали своју манифестацију, вегани су упутили саопштење за јавност и захтев председнику општине Аранђеловац Бојану Радовићу да обустави пружање подршке том догађају, као и да преиспита одлуку да таква манифестација буде претворена у традицију. „Ако се наша традиција заснива на патњи и ускраћивању слободе, да ли можемо изградити друштво без насиља?“, наведено је у поруци вегана.

Веге заједница указала је на то да убијање недужних животиња уз песму и забаву није догађај који би градска општина требало да подржи. „То подстиче и негује окрутност према слабијима уфиловану у традицију“, наведено је, уз подсећање на то да ће на догађају бити и велики број малолетних.

„Забрињавајућа је чињеница да сматрате да нешто овако сурово може изградити традицију и публику, али је још горе да се у 21. веку започиње нова традиција која укључује насиље и ризична је по саму животну средину. На овом скупу, по информацијама до којих смо дошли, биће велики број учесника, а сваки тим подразумева мртво прасе и активно огњиште. Убиство и употреба ради забаве великог броја младунаца старости између 6 и 12 месеци не само да није етички, већ је и еколошки врло забрињавајуће – опште је позната информација да узгој животиња ради конзумирања меса има велики удео у глобалној климатској кризи у којој се налазимо, што би председник општине требало да зна, с обзиром на то да у својој биографији наводи да је учествовао у многобројним еколошким пројектима“, наводи се у писму вегана упућеном председнику општине Аранђеловац.

Након објаве у медијима да је због Веге заједнице отказана ова манифестација, ова непрофитна организација реаговала је на чланке објављене на бројним порталима и упутила демант.
„Веге заједница није покренула тужбу нити пријавила Републичкој инспекцији за ветерину овај догађај. Ми смо упутили отворено писмо кабинету председника општине и туристичкој организацији Аранђеловац. Како смо добили информације из Републичког завода за ветерину у Шумадијском округу, први случај афричке куге забележен је 19. 7. 2023. године и ова манифестације је пре свега забрањена из безбедносних разлога по грађане“, наводи се у деманту Веге заједнице,Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept