Početna » (ВИДЕО) ДАН МАТИЧАРА СРБИЈЕ-СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ПРИЗНАЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗА НАЈЕФИКАСНИЈУ МАТИЧНУ СЛУЖБУ

(ВИДЕО) ДАН МАТИЧАРА СРБИЈЕ-СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ПРИЗНАЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗА НАЈЕФИКАСНИЈУ МАТИЧНУ СЛУЖБУ

Дан матичара Србије – Сенти, Смедеревској Паланци и Новом Пазару признања за најефикасније матичне службе

од Паланка данас
0 Коментар

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе обележило је данас Дан матичара Републике Србије и том приликом прогласило најефикасније матичне службе у општинским, односно градским управама. Награђеним општинама Сента и Смедеревска Паланка и Граду Новом Пазару признања је уручио министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић.Подсетивши на то да матичари обављају један од најзначајнијих послова јавне управе, те да снага њихове улоге лежи у томе што евидентирају најбитније моменте у животима грађана, Мартиновић је честитао награђенима на успешном раду и пожелео им да имају што више уписа у матичне књиге рођених и венчаних. „Важно је да имамо што више деце, јер деца су будућност Србије и све што радимо на економском плану, али и свим другим пољима, има смисла једино ако имамо коме то да оставимо.

Морам да напоменем и то да матичне књиге представљају не само основну службену евиденцију о личним стањима грађана, већ и ресурс који нам омогућава да кроз механизам „размене података електронским путем“ брзо и једноставно пружимо услуге крајњим корисницима“, истакао је министар. Он је додао да матичари данас користе иновативне алате и све предности модерних информационо-комуникационих технологија. Како је навео, вођењем матичних књига у електронском облику у оквиру Регистра матичних књига створени су услови за константан раст броја и квалитета услуга које су намењене директно грађанима, међу којима је најновија услуга Министарства „еИзвод“ на Порталу еУправа.

На догађају у Палати Србија присутнима су се обратили и Представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији (УНХЦР) Суфијан Ађали и помоћница начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Сузана Станић Царевић – представници институција са којима је Министарство остварило изврсну сарадњу на решавању питања правне невидљивости. О досадашњим резултатима у области матичних књига говорила је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе у Сектору за регистре и локалну самоуправу Марина Дражић. Подсетимо, Дан матичара обележава се у знак сећања на 9. мај 1946. године, када је ступио на снагу први закон о матичним књигама, који је увео и уредио јединствено вођење матичних књига на целој територији Републике Србије.

У обраћању присутнима Горица Станошевић Нешовић захвалила је министарству и министру Мартиновићу што су препознали рад матичне службе Општинске управе у Паланци. – Захваљујући Влади Републике Србије и Министарству за државну управу и локалну самоуправу вођење матичних књига се обавља у електронском облику што је олакшало посао свима нама. Вођење матичних књига је ресурс који омогућава повезивање база и стварања електронских сервиса и услуга којима се грађанима пружа максимална ефикасност у остваривању права и пружању услуга. Ова награда је додатна сатисфакција у даљем раду , како мени лично тако и мојим сарадницима, рекла је Станошевић Нешовић. Она се на крају захвалила министру Мартиновићу и председнику општине Николи Вучену на доброј сарадњи и подршци као и својим сарадницима на вредном и преданом раду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept