Početna » (ВИДЕО) ПРЕДАВАЊЕ „КО (НАМ) КОНТРОЛИШЕ ПРОШЛОСТ“ ДЕЈАНА РИСТИЋА ИСТОРИЧАРА ИЗ МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

(ВИДЕО) ПРЕДАВАЊЕ „КО (НАМ) КОНТРОЛИШЕ ПРОШЛОСТ“ ДЕЈАНА РИСТИЋА ИСТОРИЧАРА ИЗ МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

од Паланка данас
0 Коментар
Синоћ је у просторијама Народне библиотеке ,,Радоје Домановић“ у Великој Плани одржано предавање на тему ,,Ко (нам) контролише прошлост?“, на коме је говорио директор Музеја жртава геноцида историчар г. Дејан Ристић.
Тема предавања били су проблеми културе сећања. Наиме, Срби су један од ретких народа чију прошлост у значајној мери карактерише и обликује трагично историјско искуство жртве геноцида почињеног над припадницима нашег народа током Другог светског рата на целокупном подручју НДХ.

Међутим, иако се у јавности стиче утисак да је то тема о којој се често говори и којом се бавимо на стручан и научан начин, реалност на жалост показује нешто сасвим друго.
Колико је нас упознато са поразном чињеницом да на свим универзитетима у Србији, почев од 1945. године па све до данас, није одбрањен ниједан докторат о Јасеновцу?

Са правом се поставља питање у вези са тиме шта и колико знамо о страдању сопствених сународника током Другог светског рата?
Да ли је то наше знање утемељено у познавању чињеница или у прихватању тврдњи које у њима нису утемељене?
Зашто је неопходно и нужно да обогатимо и објективизујемо наша знања о том најтрагичнијем периоду националне историје?
Ово су била само нека од питања која су покренута током предавања.
Музеј жртава геноцида захваљује Народној библиотеци ,,Радоје Домановић“ у Великој Плани на указаној вољи да помогне у очувању културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима на читавој територији Независне Државе Хрватске током Другог светског рата.
 Музеј жртава геноцида ће наставити са умрежавањем са домаћим и иностраним установама културе, а све са циљем очувања сећања и спречавања дисторзије геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима, на простору окупиране Југославије током Другог светског рата.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept