Početna » (ВИДЕО) ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПАЛАНАЧКОГ ИСТОРИЧАРА НЕМАЊЕ ДЕВИЋА “ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА”

(ВИДЕО) ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПАЛАНАЧКОГ ИСТОРИЧАРА НЕМАЊЕ ДЕВИЋА „ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА“

од Паланка данас
0 Коментар

 

Рођен 1989. године у Смедеревској Паланци, још као гимназијалац написао је књигу пописа жртава Другог светског рата у смедеревском крају, добивши за њу награду „Драгиша Кашиковић“.

После монографија „Истина под кључем“, „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“ (са Срђаном Цветковићем), двотомника о Смедереву и околини у Другом светском рату, књиге „Босанска голгота“ (с Бојаном Димитријевићем), објавио је и волуминозну студију „За Партију и Тита / Партизански покрет у Србији 1941–1944“.

Ова последња „За Партију и Тита / Партизански покрет у Србији 1941–1944“, била је и повод да се у Народном музеју у Паланци окупи велики број паланчана који су желели да чују нашег младог историчара и његово виђење овог ратног периода у Србији.

Рад на овој књизи представља вишегодишње истраживање, проучавање и критичко вредновање постојеће литературе о партизанском покрету. Ова тема је много пута проучавана и требало је направити избор, разликовати идеологију од историографије, „састругати” слојеве револуционарне митологије и систематизовати научни рад. Тема партизанског покрета је још увек „жива”, изазива контроверзе и поделе, али донекле утиче и на политичке прилике. Kњига на неки начин представља расправу са партизанском и пропартизанском историографијом и мемоаристиком – рекао је Девић.

О књизи су поред аутора говорили, Бојан Арбутина, директор издаваштва ЈП Службени гласник и Борислав Челиковић, уредник ЈП Службени гласник.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept