Početna » (ВИДЕО) СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ОШ “ОЛГА МИЛОШЕВИЋ”

(ВИДЕО) СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“

од Паланка данас
0 Коментар
Драга децо, уважене колеге, родитељи, баке, деке, драги пријатељи, Срећан вам данашњи велики празник, школска Слава Свети Сава.Приликом градње куће, неимаре теже да темељ на коме зидају ураде квалитетно и да он буде чврст и постојан, како би кућа имала дужи век трајања.

Нашу Србију градили су свети Немањићи, а у темеље су узидали Христа, љубав, борбу за истину, чојство, јунаштво, потребу за непрекидним умножавањем добрих дела и на крају својом жртвом и одрицањем и сами себе. Таква кућа, увек је на понос ономе ко у њој живи, драгим и добронамерним комшијама и рођацима, али неретко представља и разлог за нечију завист.
У таквој кући односно, држави одрастао је, искрено верујем, највећи Србин рођен у историји човечанства, наш дични Светитељ Сава.
Знајући да се држава/кућа не граде од данас до сутра, већ да је то трајан процес који припада многим генерацијама, одлучио се да настави тамо где је отац стао и постави себе уз своју браћу, као један од стубова на које се Србија надограђивала вековима након владавине ове свете династије.
Надограђивала се Србија и напредовала према небу и то је верујте, драги моји, незаустављив процес који су наставили многи српски краљеви, вође и лидери, а данас настављају наши дивни наставници и ученици кроз молитву, приче, песме, стваралачки рад на Светосавској академији ОШ „Олга Милошевић“, чувајући од заборава наше обичаје, културу и традицију.
Иако многима невидљива, за нас просветне раднике овакво ангажовање представља, борбу која траје вековима, а за циљ има промоцију узвишеног лика и дела Светог Саве, као савршеног примера нашим ученицима, на којег они требају да се угледају.
Духовни вођа српског рода и Отац наш драги, био је:
УТЕМЕЉИВАЧ СРПСКЕ ЦРКВЕ,
ПРВИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ,
ПРВИ СРПСКИ ПРОСВЕТИТЕЉ И НАУЧИТЕЉ,
ДРЖАВНИК И ДИПЛОМАТА,
ОРИГАНАЛНИ КЊИЖЕВНИ СТВАРАЛАЦ И
ПРВИ СРПСКИ ЗАКОНОДАВАЦ.
Примером је показао пут свакоме од нас, пут који води у вечни живот, најтежи од свих који нам се отварају и нуде, али засигурно једини прави.
Зато данас треба и мора свака школа у држави и свету где се уче Српчићи, да буде храм, а песма и дечије стваралаштво литургија, само тако наша деца имаће бољу будућност.
Не могу, а да не искористим могућност да данас изговорим део молитве Светог Владике Николаја Жичког који је путујући за логор смрти Дахау, на празним листовима Јеванђеља
написао Светоме Сави:
Светитељу оче наш Саво, моли Бога за нас: да се српски народ обожи, сложи и умножи.
–Ти који си ангелски живео, апостолски проповедао и мученички се борио и страдао, чуј данас усклике мале српске деце у отаџбини и по целом свету која ти с љубављу певају:
Свети Сава Србе воли,
За Србе се Богу моли,
Српском роду даје крила,
Српску децу благосиља.
Па кад чујеш данас овакве усклике љубави деце српске на обе хемисфере, испроси у Христа Бога милост да се сви Срби обоже, сложе и умноже.
Нека Благослов Светога Саве буде на свима који га поштују, воле и славе и на свима нама. Амин
Дарко Димитријевић, директор
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept