Početna » (ВИДЕО) ВАНЗЕМАЉЦИ НА ФРЕСКАМА У ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА?

(ВИДЕО) ВАНЗЕМАЉЦИ НА ФРЕСКАМА У ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА?

од Паланка данас
0 Коментар

Високи Дечани на југу Србије су задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. а фреске око 1350. године. Манастир се налази на списку УНЕСKО-ве Светске баштине заједно са још три манастира СПЦ под именом “Средњовековни споменици на Kосову и Метохији“.

У образложењу које је УНЕСKО дао 2004. године наводи се да су фреске манастира Високи Дечани једно од највреднијих примера тзв. “ренесансе Палеолога” у византијском сликарству и драгоцен запис о животу у XIV веку.

Ипак, управо једна од ових фресака деценијама је предмет дебата и спорења између оних који мисле да су је управо она коначни доказ да су ванземаљци већ посетили ове просторе и оних који тврде да је реч “само” о уметничкој слободи.Наиме, ту се налази чувена фреска Исусовог распећа са два “неидентикикована објекта” у левом и десном углу. Реч је о два необична предмета у облику суза са зрацима у којима се налазе особе. Зраци стварају утисак кретања, па они који верују у НЛО тврде да је реч о ванземаљским летелицама.

Са друге стране, историчари уметности указују на то да мистерије нема и да су у питању персонификације сунца и месеца.

Мистерија је, по њиховим тврдњама, потекла од београдског часописа “Свет” из 1964. који је први објавио фотографије “неидентификованих летећих објеката”. Ово је некако доспело до швајцарског квазинаучника и публицисте Ериха фон Деникена који је причу проширио широм света.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept