Početna » Вода у вину, а ракија без воћа

Вода у вину, а ракија без воћа

Након што је анализа показала катастрофално стање квалитета меда на тржишту, урађена је анализа неколико домаћих алкохолних пића, која је дала још поразније резултате.

од Паланка данас
0 Коментар

Кластер „Уједињени за квалитет“ доноси нове ефекте свог постојања, у сарадњи са Удружењем „Покрет потрошача за квалитет хране“.Наиме, како је објављено на сајту Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), објављени су резултати испитивања за 7 узорака ракије и 14 узорака вина.

Испитивањем је утврђено да 92,85% анализираних вина нема потпуно природно порекло, као ни 85,71% анализираних односно узоркованих ракија.

Код испитивања квалитета меда које је раније урађено, утврђено је да су 3 меда била исправна, а код вина и ракија само по 1 ракија и 1 вино, те је ситуација још гора.

СПОС на основу истраживања закључује да и у другим секторима има много проблема за поштене произвођаче  с тим што у сектору вина и ракија држава много губи. Најмрачније процене иду и до невероватних милијарду евра годишње. Што се потрошача тиче они највише губе, јер уместо да пију воћне ракије, пију рецимо кукурузни алкохол и ко зна шта још.

Имамо строге прописе

Тржиште Србије је изгледа погодно за продају јефтиног вина. Иначе на нашем тржишту нису дозвољени састојци којима се мења састав или количина овог пића. Према нашим прописима, а и у складу са европском регулативом, сви енолошки процеси искључују додавање воде, а и када је неопходно у производњи, тај процес мора да прати дозвола надлежних и званична документација.

Више вина него грожђа у виноградима

У Србији постоји стратегија развоја винарства и виноградарства коју је донела влада пре три године по којој би у наредној деценији требало да се подигне 25.000 хектара нових винограда, како бисмо побољшали конкурентност наше винарске индустрије. До сада је „подигнуто” око 240 хектара и питање је да ли се планирани циљ може испунити у наредних седам година. Произвођачи сумњају, јер наводе да не могу да буду конкурентни са дампинг ценама вина која се увозе, а у ствари су економске преваре.

– Виноградари не могу да продају своје грожђе винаријама, јер им је цена од 45 до 130 динара по килограму, а из Македоније винари увозе вино у ринфузи за купажирање својих вина по цени од 30 евроценти по литри. А ни не знају да купују преваре! И зато нико и не улази у заштиту геопорекла, јер се боје да ће се видети у количинама да је више вина, него грожђа у виноградима.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept