Početna » ВОЗАЧУ КАЗНА И ЗА “СЕЛФИ” НА СЕМАФОРУ, КАЗНА И ПЕШАЦИМА ЗА ТЕЛЕФОНИРАЊЕ ДОК ПРЕЛАЗЕ УЛИЦУ

ВОЗАЧУ КАЗНА И ЗА „СЕЛФИ“ НА СЕМАФОРУ, КАЗНА И ПЕШАЦИМА ЗА ТЕЛЕФОНИРАЊЕ ДОК ПРЕЛАЗЕ УЛИЦУ

од Паланка данас
0 Коментар

Закон о безбедности саобраћаја недвосмислено прописује да возачи не смеју да користе мобилне телефоне или друге уређаје за комуникацију током вожње, осим ако имају опрему која омогућава телефонирање без употребе руку. Ова одредба обухвата сваку активност у саобраћају и има за циљ очување безбедности свих учесника.Многи возачи често мисле да су у складу са законом ако током вожње користе телефон без додиривања екрана, на пример, држећи га у руци и разговарајући преко звучника. Међутим, то је нетачно јер се и таква употреба мобилног телефона сматра кршењем закона. Закон јасно наводи да возачи не смеју користити телефоне или друге уређаје за комуникацију током вожње осим ако користе опрему која омогућава телефонирање без употребе руку.

Под „употребом телефона“ подразумева се и куцање порука или прегледавање интернета, што значи да возачи могу бити кажњени ако из било ког разлога држе телефон у руци док су за воланом.

Заборавите на разговоре без употребе „хандс-фри“ уређаја и на прегледање профила на друштвеним мрежама током вожње. Ако вам је потребно користити телефон као ГПС уређај, обавезно се зауставите са стране пута пре него што га подесите или користите. Такође, не препоручује се ни коришћење телефона за селфије или фотографисање док сте за воланом.

Закон такође регулише употребу мобилних телефона од стране пешака. Пешаци не смеју користити телефоне док прелазе улицу, чак ни на пешачком прелазу. Ова забрана такође обухвата и коришћење слушалица у оба уха док прелазите улицу. Kазне за ове прекршаје варирају, на пример, коришћење мобилног телефона на пешачком прелазу може резултирати казном од 3.000 динара, а уколико је дете с вама, казна може бити између 6.000 и 12.000 динара.

Иако је износ казне за овакве прекршаје 10.000 динара, возачи и пешаци који плате казну у року од осам дана могу проћи јефтиније, са само 5.000 динара.

Иако су казне постале ригорозније, број прекршаја се и даље повећава из године у годину, што указује на то да возачи и даље немају намеру да поштују законске прописе. Очување безбедности у саобраћају захтева од свих учесника да буду одговорни и да поштују закон како би се смањили ризици и сачували животи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept