Početna » ЗА ПРВИХ ДЕСЕТ ДАНА ПОПИСА У ПАЛАНЦИ ПОПИСАНО ВИШЕ ОД 20.000 ГРАЂАНА

ЗА ПРВИХ ДЕСЕТ ДАНА ПОПИСА У ПАЛАНЦИ ПОПИСАНО ВИШЕ ОД 20.000 ГРАЂАНА

од Паланка данас
0 Коментар

Попис становништва, домаћинстава и станова у Србији почео је 1. октобра и обавља се сваког дана до 31. октобра у 20 часова.

Попис становништва, домаћинстава и станова је, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година.

Пописом се обезбеђују потпуни и квалитетни статистички подаци о становништву, његовој старосној и полној структури, образовној и брачној структури, о економској активности, о структури домаћинстава и породица и о стамбеном фонду.

За пр­вих де­сет да­на ок­то­бра у Ср­би­ји је по­пи­са­но ви­ше од 2,1 ми­ли­о­на гра­ђа­на на­ше зе­мље, ис­ти­чу пред­став­ни­ци Ре­пу­блич­ког за­во­да за ста­ти­сти­ку, ко­ји на­во­де да по­пис ста­нов­ни­штва, ста­но­ва и до­ма­ћин­ста­ва те­че по пла­ну и без не­пра­вил­но­сти на те­ре­ну.

Према подацима из Општинске пописне комисије, 95 пописивача је од 1. до 11. октобра у паланачкој општини пописало 20.150 грађана и 10.393 домаћинства. Највише је пописано у самом граду око 9.000, затим у Kусатку око 2.000, у Азањи 1.566, Селевцу 1.421 и у Глибовцу 1.238 грађана.

Привремени резултати пописа биће објављени у року од 30 дана након завршетка пописа, а коначни резултати ће се објављивати у деловима, почевши од марта или априла месеца следеће год.

Попис становништва уткан је у саме темеље модерне српске државе. Након што је 1833. године Србији враћено шест нахија, већ 1834. године – по наредби кнеза Милоша – спроведен је први општи попис становништва, такозвани „Попис људства“, а 1835. године, усвојен је Сретењски устав. Од тада до Првог светског рата, пописи су, у просеку, спровођени на сваких пет година.

Између два светска рата спроведена су два југословенска пописа,  1921. и 1931. године. Планирана десетогодишња периодика пописа, поремећена је 1941. године, због Другог светског рата.  Након рата, спроведен је тзв. „скраћени“ попис 1948. године, како би се у што краћем року прикупили подаци о демографским губицима.

Први комплетан послератни попис становништва спроведен је већ 1953. године, а почев од Пописа 1961. године, поново је успостављена десетогодишња динамика спровођења пописа становништва, у складу са препорукама Уједињених нација.

Ове године, од 01. до 31. октобра, Попис 2022 спроводи Републички завод за статистику, а финансиран је средствима ЕУ и кофинансиран средствима Владе Републике Србије.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept