Početna » ЗА ТРОТИНЕТЕ НЕ ТРЕБА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД: Надлежна агенција разјаснила недоумице у вези са регистрацијом двоточкаша

ЗА ТРОТИНЕТЕ НЕ ТРЕБА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД: Надлежна агенција разјаснила недоумице у вези са регистрацијом двоточкаша

ОД 16. јуна ове године у саобраћају могу да учествују искључиво тротинети који имају наленицу коју издаје Агенција за безбедност (АБС). Полемику која се развила у јавности да ли је за њено добијење потребан и технички преглед разјаснила је АБС.

– За лака електрична возила се не ради никакав технички преглед, он није ни предвиђен ни дефинисан – истичу за „Новости“ у АБС.


У јавности, поготово на друштвеним мрежама, помињало се и да је неопходно да власници лаких електричних возила имају полису оситурања, али у Агенцији истичу да ни она није потребна.

– Ова возила се не региструју већ се само издају и постављају налепнице – кажу у АБС. – Налепница је трајна, односно не захтева годишње обнављање.

Према њиховим подацима, до сада је издато и постављено 7.276 налепница за тротинете. Од када је почела тзв. регистрација двоточкаша у незгодној ситуацији су се нашли власници који немају техничку документацију за возило, било зато што је нису добили приликом куповине или зато што су је изгубили, а без тога не могу да добију налепницу. Њих у АМСС центрима незванично саветују да оду на технички преглед да би се утврдиле непходне карактеритике тротинета, а из техничких прегледа су им одговарали да то не раде, и да такво упутство немају од надлежних.

Подношење захтева за издавање и постављање налепница обавља се на 152 локације Ауто-мото савеза Србије у 80 градова широм земље. Процењује се да у Србији има 250.000 тротинета, што значи да је до сада налепницу добио веома мали проценат, и власници ових двоточкаша се жале да ни заказаивање није једноставно, јер се радно време ових центара поклапа са радним временом већине запослених, а на појединим местима се нико не јавља на телефон и тешко је доћи до термина. С друге стране, у Агенцији наводе да није велики притисак на центре АМСС.

– Не долази се отежано до термина – истичу у АБС. – Издавање и постављање налепнице за лака електрична возила се заказује због обима посла, како се не би стварале гужве.

У јавности су се појавиле тврдње да се наплаћује и резервација термина за подношење захтева у неким АМСС центрима у којима се подносе захтеви и постављају налепнице, као и да постоји и утврђена цена и за технички преглед тротинета, која износи 4.000 динара, а који, како се разјаснило, није ни потребно радити.

Почетком марта донет је правилник који регулише начин издавања, вођење евиденције, изглед и начин постављања налепница, а његова примена почела је 5. априла. Како истичу у Агенцији, уз захтев за издавање налепнице, власник тротинета треба да приложи и техничку документацију за лако електрично возило из које се могу утврдити марка лаког електричног возила, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина и маса празног возила, а ова документација се по правилу добија приликом куповине тротинета. Потребна је и фотокопија личне карте или очитана лична карта, попуњена и потписана изјава, на прописаном обрасцу која се преузима на предајном месту, доказ о уплаћеној накнади на име издавања налепнице и доказ о уплаћеној републичкој административној такси. Наводе и да детаљније информације о начину подношења захтева и потребној документацији могу пронаћи на интернет страници https://www.abs.gov.rs/rsl/arhiva/3069.

Иначе, накнада за издавање налепнице износи 2.060 динара, од чега услуге издавања износи 1.560 динара, док цена обрасца износи 500 динара.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept