Početna » ЗАШТО ЖЕНА У ЦРКВУ НЕ СМЕ ДА УЂЕ У ПАНТАЛОНАМА?: Правила понашања у храму не знају сви, ево где се најчешће греши

ЗАШТО ЖЕНА У ЦРКВУ НЕ СМЕ ДА УЂЕ У ПАНТАЛОНАМА?: Правила понашања у храму не знају сви, ево где се најчешће греши

ИАКО се на први поглед чини строго, правилно одевање у цркви не разликује се много од правила одевања у правосудним и другим институцијама: неприкладно је долазити у тренеркама, патикама, папучама, шортсевима, кратким сукањама или сувише откривеног тела.

од Паланка данас
0 Коментар

Одевање мора бити пристојно: свечано, скромно и чисто, а разлика у односу на друге објекте је да би жене требало да избегавају панталоне. Кармин је апсолутно забрањен, посебно када треба да се причесте.А ево како се правилно улази и излази из храма:

– Улазећи у свети храм прекрстимо се побожно уз благи наклон и изговоримо речи „Ући у Дом Твој, поклонићу се са страхом храму Твоме светоме“ и идући тихо и нечујно ка целивајућој икони, станемо испред ње, прекрстимо се, затим направимо два поклона, целивамо икону и још једном се поклонимо изговарајући при сваком поклону „Боже милостив буди према мени грешноме/грешној и помилуј ме“ – износи Слободан Николић из Крушевца, аутор више публикација о црквеним обичајима. – Затим се поклонимо присутнима десно и лево и станемо на одговарајућу страну храма: десно – мушкарци, лево – жене, а испред стоје деца. Појци стоје за певницом или у непосредној њеној близини, ако је недовољно велика.

Док траје богослужење, у храму нема шетње и целивања икона. Положај тела би требало да буде следећи: састављене ноге, руке поред тела, нипошто иза леђа или у џеповима.

– Својим понашањем треба настојати да се у храму буде невидљива сенка, а никако примећен или запажен – напомиње Николић. – Надмено понашање фарисеја у храму Господ је осудио, а похвалио је скромно држање и скрушену молитву цариника.

Приликом изласка из храма, опет се на исти начин целивају иконе. На вратима се поново окрене ка унутрашњости цркве и смерно се прекрсти и поклони.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept