Početna » ЗЕМЉОТРЕСИ ПОТРЕСАЈУ РЕГИОН Који су најтруснији градови у Србији

ЗЕМЉОТРЕСИ ПОТРЕСАЈУ РЕГИОН Који су најтруснији градови у Србији

Јак земљотрес који је погодио Црну Гору, осетио се и у Србији, али и забринуо наше становнике у погледу онога што би тек могло да уследи.

од Паланка данас
0 Коментар

Када су земљотреси у питању, Србија спада у зону са умереном активношћу земљотреса и најјачи потреси који су се у прошлости догодили у Србији били су на светском нивоу умерени до јаки. Најјачи земљотрес који је до сада забележен у Србији био је 6 Рихтера.Последњи јачи земљотрес у Србији се догодио 3. новембра 2010. године. Тада је епицентар земљотреса од 5,4 Рихтера био код Краљева. Погинуле су две особе, а како се потрес догодио у урбаној средини и на малој дубини, забележена је и велика материјална штета на подручју Краљева.

Најтруснија подручја у Србији су долина Западне Мораве, долина Велике Мораве, Краљево, Трстеник, Крушевац, највише ка планини Рудник, Ваљево, Лазаревац, Мионица, Свилајнац и Параћин, али и Копаоник, као и Косовоско Поморавље. Трусна су и подручја ка граници са Црном Гором, као и шире подручје Метохије, наричито ка планинском ланцу Проклетије.

У Србији не може да буде јачих земљотреса од 6 степени по Рихтеровој скали зато што смо далеко од места где се генерише тектонски напон.

Дакле, централна Србија је најтруснији део наше земље.

Када је у питању Београд, сама територија престонице није трусна, али околни земљотреси и те како могу да заљулају грађевине и у Београду.

Најближа сеизмичка подручја Београду су Мионица, Лазаревац, Ваљево, а то је на неких око 100 километара од Београда и ту може да се деси земљотреси јачине од 5 до 6 Рихтерове скале.

У Србији земљотрес не може бити много јак и не може имати рушилачко дејство попут прошлогодишњег у Турској, који се сматра катастрофалним.

Зашто подрхтава источна Србија

Тло у Бору и Мајданпеку редовно се тресе и то није ситуација само сада, већ дуги низ година.

Што се тиче Бора и Мајданпека то није земљотрес, већ подрхтавање тла од минирања од рудника, али да апарати региструју свако померање, али тек кад се обради зна се да ли је у питању земљотрес или не.

К1Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept