Početna » ЗУБАРИ ЋЕ ОПЕТ БИТИ БЕСПЛАТНИ ЗА СВЕ? Најављене ВЕЛИKЕ ПРОМЕНЕ, ево када се стоматолози ВРАЋАЈУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА

ЗУБАРИ ЋЕ ОПЕТ БИТИ БЕСПЛАТНИ ЗА СВЕ? Најављене ВЕЛИKЕ ПРОМЕНЕ, ево када се стоматолози ВРАЋАЈУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА

Повратак стоматолога у домове здравља је једини лек за националну зубобољу

Свега 16,5 одсто грађана Србије старијих од 25 година има све своје зубе, кажу у Батуту. Није боља ни слика код деце. Мање од 40 одсто 12-годишњака има све здраве зубе. Да би се стоматолошки картон нације променио, стручњаци предлажу враћање стоматолога у домове здравља из којих су отишли 2006. године.Покварен зуб не само да боли, квари изглед, већ може да поквари и целокупно здравље. Да би се то спречило, уз четкицу и пасту, потребни су благовремени прегледи и лечење. Зато је вест о могућем враћању стоматолога у домове здравља обрадовала и грађане и лекаре.

“Стоматолошка комора Србије подржава овај предлог Министарства здравља, да сви грађани Србије имају право преко Фонда на бесплатне стоматолошке услуге. До сада су то право имали грађани до 18. године, студенти до 25. године и пензионери преко 65 година на одређене протетске услуге. Имали су право, наравно, и труднице и незапослени“, каже директор Стоматолошке коморе Србије др Милојко Јовановић.

Декан Стоматолошког факултета у Београду каже да би пријемом нових стоматолога могло брзо да се крене у решавање проблема.

„Али, не би могло да се реши брзо, јер је потребно и време за обнову опреме“, наводи проф. др Алекса Марковић.

На Бироу више од 1.000 стоматолога

На евиденцији Националне службе за запошљавање посао чека више од 1.000 стоматолога.

“Добили бисмо тиме да управо стоматолози у насељеним местима и у основним школама буду сваког радног дана, а не само два или три дана у недељи, што би значило тим људима да добију стоматолошке услуге у месту где живе. Да не морају да путују тих 20 километара до дома здравља“, рекао је др Тихомир Мреновић, начелник Стоматолошке службе у панчевачком дому здравља.

Помоћница директора Дома здравља у Нишу Данијела Нешић каже да би се на овај начин побољшало орално здравље како у граду, тако и у околини.

“Повећаћемо доступност ових услуга у сеоским амбулантама где се баш због плаћања смањио број услуга“, додаје Данијела Нешић.

Лето оптимални рок

Ако буде прихваћен Закон о здравственој заштити, зубари би свима били доступни од лета – каже министарка здравља.

“Ми ћемо формирати у Министарству здравља једно посебно одељење које ће се бавити фармакоекономијом. Проценићемо колика су то улагања, али имајући у виду буџет, поготово за следећу годину – министарства, али пре свега Фонда за здравствено осигурање, мислим да ћемо ми имати довољно новца да постепено, уз промену Закона о здравственој заштити који ево сада радимо и планирамо за прво заседање нове скупштине, да ћемо моћи да вратимо стоматологију у домове здравља“, каже министарка Даница Грујичић.

Има ли места и за приватнике

Струка као једно од решења види и укључивање стоматолога из приватне праксе.

“Једно од решења је да за одређени пакет услуга РФЗО потпише уговор са приватним ординацијама, то је решење за почетак. То би по мени био јако добар потез и уопште враћање стоматологије у државну праксу би много значило за становништво“, каже декан Стоматолошког факултета.

И у Стоматолошкој комори сматрају да је важно да приватни и државни сектор функционише као један систем.

“Зато што то доводи до економске ефикасности и наравно коришћење ресурса свих доктора стоматологије који раде у Републици Србије“, наводи др Милојко Јовановић.

Министарка здравља каже да је то и део планова за целокупно здравство.

“Ми бисмо у једном тренутку морали средити прво ситуацију у државним установама, а након тога следи наравно, укључивање приватне праксе у читав систем здравства“, каже Грујичић.

О здрављу наших зуба брине више од 8.000 стоматолога – једна трећина у државном, две у приватном сектору, подаци су Стоматолошке коморе Србије.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept