ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН, ДАН СТРОГОГ ПОСТА

Kрстовдан је велики православни празник који обележава Српска православна црква и њени верници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник се још зове и Воздвижење Часног крста. Обележава се два пута у току године, 27. септем
Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у занку крста да би се заштитила од болести. У народу се верује да се на Kрстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема. У свим селима исплаћују пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Kрстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

У нашем народу се верује да на Kрстовдан – 11. по старом, односно 27. септембра по новом календару треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се стабло што више разгранало.

Такође, постоји и богата традиција брања и свећења босиљка на данашњи дан. Ова биљка је у нашем народу позната као божја и веома је важна за наше обичаје. Kажу да се прво сади босиљак, па тек онда друге биљке и цвеће. Зато би данас свако требало да у кућу унесе мало босиљка – за успех и здравље свих у дому. Слично томе, босиљак треба закачити на икону да цела година не би ишла наопако, а кажу да се ваља и попити чај од босиљка.

На Kрстовдан важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена. Занимљиво је да је на Kрстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Иначе, народно веровање каже да се на данашњи дан могу предвидети и даље временске прилике, и то на овај начин:

– Ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом.

– Ако је суво, наредна година ће бити сушна.

– Ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

– Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму.

– Грмљавина о Kрстовдану предсказује плодну годину.

– После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

– Септембарска киша донеће злато њивама, а отров виноградима.

– Kакав септембар око Kрстовдана, такав нас очекује март наредне године.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-krstovdan-dan-strogog-posta/