САОПШТЕЊЕ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СМЕДЕРЕВО

Саопштење за јавност Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације Одељења за ванредне ситуације Смедерево:

На основу сезонске метеоролошке прогнозе РХМЗ за наредни приод , очекују се високе температуре у дужем временском периоду које стварају повољне услове за настанак шумских пожара и пожара на отвореном простору.

Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, подсећа и упозорава грађане да је:

1. забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова,стрних усева,ниског растиња,биљних остатака и смећа на отвореном простору (односи се и на дворишта).
За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10. 000 динара за физичка лица а правна лица новчана казна у износу од 300. 000 до 1. 000. 000. динара. Поред прекршајне одговорности лива која су на овај начин изазвала пожар дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.

2. забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200м од руба шуме,изузев на одређеним за то водино обележеним местима.
За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10. 000 до 50. 000 динара за физичка лица.

3. приликом извођења пољопривредних радова неопходно извршити контролу исправности механизације, опремити механизацију исправном и контролисаном пторивпожарном опремом, обезбедити контролу ускладиштавања усева као и организовати стално дежурство, осматрачку службу, службу везе и обавештавања.
За непредузимање ових мера Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10. 000 до 50. 000 динара за физичка лица, за правна лица новчана казна у износу од 300. 000 до 1. 000. 000 а за предузетнике од 150. 000 до 500.000 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/saopstenje-odeljenja-za-vanredne-situacije-smederevo/