Početna » Aleksandra Nešović Centar za socijalni rad

Aleksandra Nešović Centar za socijalni rad

Razvod. Čin težak sam po sebi. Još je teži ako supružnici koji žele da se razvedu imaju jedno ili više dece.

од Паланка данас
0 Коментар

Pred roditeljima je zadatak da se dogovore oko starateljstva, centar za socijalni rad daje svoju procenu, a poslednju reč ima sud.

Porodični zakon štiti „najbolji interes deteta“

Ukoliko su žena i muž odlučili da se sporazumno razvedu oni mogu u predlogu za sporazumni razvod braka da navedu da su se dogovorili da će imati zajedničko starateljstvo nad detetom ili decom. To znači da se oni i po okončanju braka dogovaraju o svim aktivnostima deteta, kao kada su bili u braku. Sudski se donosi samo odluka da li će dete ili deca biti na majčinoj ili očevoj adresi. U ovom slučaju roditelj na čijoj adresi dete nije prijavljeno, nije u obavezi da plaća novčanu nadoknadu za dete (alimentaciju) drugom roditelju.

Roditelji ovaj svoj dogovor pišu u predlogu za sporazumni razvod braka i prilažu sudu, ali ih sud u svakom slučaju šalje u centar za socijalni rad koji mora da potvrdi njihov sporazum. Ukoliko centar za socijalni rad potvrdi sporazum, sud ga uglavnom prihvata i donosi se presuda.

Kada roditelji ne mogu da se dogovore

Situacija može da se zakomplikuje ukoliko roditelji ne mogu da se dogovore o starateljstvu nad detetom ili decom. Tada sud, nakon što dobije izveštaj centra za socijalni rad, čiji su radnici prethodno razgovarali sa roditeljima, donosi odluku ko će biti staratelj i na koji način će drugi roditelj da viđa dete.

Uobičajeno je da dete ili deca pripadnu majci. Izuzetni su slučajevi kada se dokaže da je majka poročna ili ima lekarski nalaz da nije sposobna za brigu o deci. U tim slučajevima otac postaje staratelj.




Sud uglavnom donosi odluku da roditelj koji nije staratelj može dete da viđa dva dana u nedelji i svakog drugog vikenda. On je tada u obavezi da u dogovoreno vreme i na dogovorenom mestu uzme dete i da ga u dogovoreno vreme na dogovoreno mesto vrati. Takođe, on ima pravo da slavi sa detetom svaki drugi rođendan, da bude sa njim na dan krsne slave, za svaki drugi državni i verski praznik i određen broj dana tokom letnjeg i zimskog odmora.

Alimentacija

Donosi se odluka i o novčanoj nadoknadi koju će roditelj koji nije staratelj da plati staratelju. Takozvana alimentacija ne može da optereti više od 50 odsto primanja onoga ko je plaća i ne može da bude manja od 15 odsto tih primanja.

– Visina alimentacije može da bude vrlo delikatna stvar jer se u praksi često dešava da onaj ko treba da je plaća nema prijavljenja realna primanja. Tako se dešava da imućni ljudi daju male sume novca za alimentaciju – kaže advokat Vukašin Sekulić za „Aska.rs“.

Ukoliko roditelj ne plaća alimentaciju, staratelj može da ga tuži i on će pred sudom za to da odgovara. Novi sudski proces može da se pokrene i ako bilo koji roditelj ne poštuje bilo koju od stavki sudske presude.

Još malo o alimentaciji
• Visina alimentacije koju je sud odredio ne trpi „prebijanje“. Ako je roditelj koji plaća alimentaciju detetu kupio patike u visini od 5.000 dinara, on tu sumu novca ne može da odbije od alimentacije za taj mesec, već je kupovina patika njegov dodatni trošak
• Za više dece važe ista pravila za određivanje alimenatcije
• Ukoliko se promeni životna situacija onoga ko plaća alimentaciju, u smislu da se naglo obogati ili osiromaši, može da dođe do novog postupka u kome će se odrediti nova visina alimentacije
• Dete ima pravo na izdržavanje od strane roditelja do 26 godine života

I mišljenje dece se računa
Deca starija od 15 godina imaju pravo da se izjasne sa kojim roditeljem žele da žive posle razvoda. I kada su deca mlađa sud može da uvaži njihovo mišljenje.
– Detetu se izokola postavljaju pitanja tipa „gde ti je bolje društvo“. Dete tada daje svoje mišljenje, centar za socijalni rad može da proveri te tvrdnje, ali konačnu odluku opet daje sud – kaže advokat i napominje da u praksi baš u ovim slučajevima dolazi do manipulacije decom.

Komšije i rodbina
Komšije, rodbina i svi ostali koji imaju kontakt sa detetom, čiji se roditelji razvode, dužni su da se pojave na sudu ukoliko to bude zahtevano od njih i da predstave realnu sliku odnosa roditelja i deteta. Državne ustanove u kojima dete boravi su takođe dužne da prijave sudu svaku promenu koju vide u ponašanju deteta, a za koju se sumnja da je nastala zbog razvoda roditelja ili nasilje i nedolično ponašanje roditelja.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept