Početna » БЕОГРАЂАНКУ ИЗНЕНАДИО ОБИЧАЈ НА САХРАНИ У СРБИЈИ

БЕОГРАЂАНКУ ИЗНЕНАДИО ОБИЧАЈ НА САХРАНИ У СРБИЈИ

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији има доста народних обичаја на славама, крштењима, свадбама па и на сахранама. Међутим, велику пажњу грађана несумњиво највише привуку баш који се тичу сахрана.

Један од таквих је и стари народни обичај познат под називом „паре на кости“.

Овај обичај подразумева да сви су дошли на сахрану оставе новац како би породици помогли у најтежим тренуцима јер је последњи испраћај изузетно скуп, а обичај и народна веровања налажу да тај новац не сме ни за шта друго да се користи сем за трошкове око сахране.

О овоме је писала и једна жена из Београда која се изненадила када је била на једној сахрани и први пут се сусрела са овим обичајем. Она је своје искуство поделила са људима на Твитеру рекавши да се шокирала када је видела да се новац оставља на сандуку, али потом додала да је то корисно јер се тако помаже породици која сахрањује вољену особу.

Њену објаву коментарисао је један мушкарац који је доживео слично искуство. Он је на Твитеру описао ситуацију која га је задесила када је отишао на сахрану у једно село у Западној Србији.

Према његовим речима, био је упознат са поменутим обичајем, и већ је одвојио новац који је планирао да остави поред сандука покојника, а кад је то хтео да учини мушкарац је седео и у роковник записивао име и презиме особе која даје новац, као и колико је новца дала.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept