Početna » БЕЗ ОВОГ ПАПИРА НЕ МОЖЕТЕ ОСТАВИТИ ДЕЦУ У ВРТИЋУ! Предузете мере због МАЛИХ БОГИЊА

БЕЗ ОВОГ ПАПИРА НЕ МОЖЕТЕ ОСТАВИТИ ДЕЦУ У ВРТИЋУ! Предузете мере због МАЛИХ БОГИЊА

Ако се дете не вакцинише, вртић од родитеља тражи да донесу извештај од педијатра

од Паланка данас
0 Коментар

Мале богиње се шире у Србији, до сада су оне потврђене код 16 особа, од којих су 14 из Београда у којем је пријављена епидемија. Предузете су посебне мере, због чега се проверавају вакцинални картони и педијатри позивају родитеље невакцинисане и непотпуне вакцинисане деце, а сличне мере постоје и у предшколским установама.


У вртићима се, наиме, од родитеља тражи да донесу извештај од педијатра уколико се код детета одлаже вакцинација по календару обавезне имунизације.

У обавештењу које се може видети на огласним таблама у предшколским установама а које потписује Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, од родитеља чија су имена деце наведена, тражи се да доставе или комплетан вакцинални картон, или, у другом случају, извештај од педијатра о одлагању вакцинације.

– Као што видите, на обавештењу стоји име и презиме мог детета и поред пише да до 26. фебруара морам да доставим извештај педијатра. Све је због малих богиња, и иако ми није пријатно што име мог детета стоји овде, сматрам да је то у реду и да је то за наше добро – рекла је за Телеграф.рс мама једног четворогодишњег Вукана.

Осим у Београду, мале богиње су потврђене и у Новом Саду и Старој Пазови. Пре него што су оне дијагностиковане, суочили смо се са великим кашљом, односно пертусисом.

Почев од 7. фебруара, након што је дан раније потврђен први случај малих богиња у Београду, на снази је појачан надзор над морбилима.

– Тај надзор укључује нулто дневно извештавање из свих надзорних јединица на територији наше надлежности. Такође, ванредну ревизију картотека за пропуштена годишта, односно за децу која нису вакцинисана а могу да се вакцинишу сходно свом узрасту и за оне који су непотпуно вакцинисани. Они се позивају на вакцинацију. Такође, пријаве сумњи на оболевање које се лабораторијски испитују. Ми вршимо епидемиолошко испитивање свих случајева, контакти са оболелима се стављају под здравствени надзор. Све су то мере које се предузимају почев од овог првог потврђеног случаја у Београду – наводи др Марис.

Ко може да се вакцинише о трошку државе

Међу оболелима од морбила највише је оних који су невакцинисани ММР вакцином. Четири оболеле особе су хоспитализоване у различитим здравственим установама у Београду. Већина од њих, како каже наша саговорница, нема компликације болести, већ су задржани на болничком лечењу због изолације и због праћења даљег здравственог стања.

– Када говоримо о имунизацији, односно ко може још поред деце може да прими ММР вакцину према програму обавезне имунизације а која се даје у другој години, односно пред полазак у школу друга доза, ову вакцину могу примити све осетљиве особе, односно контакти са оболелим особама код којих су потврђене мале богиње унутар 72 сата. Кад кажемо осетљиве особе, то значи да оне нису преболеле болест у прошлости, нису вакцинисане, а имају доказ за то. А доказ се ради с серолошком анализом, односно провером да ли имају присутство ИгГ антитела за морбиле – објашњава др Марис за Телеграф.рс.

Поред њих, могу да је приме жене које планирају трудноћу, односно жене у репродуктивном периоду, без провере имуног система.

– Са друге стране, труднице не могу да се вакцинишу овом вакцином, јер је у питању жива вакцина. Она штити и од рубеле или црвенке, како је народ зове, а рубела у првом триместру трудноће може да доведе до оштећења плода, и побачаја, па је зато важна вакцинација током планирања трудноће – објаснила је др Марис.

Казне због невакцинисања

Казне до родитеља, које прописује Закон о заштити становништва од заразних болести, ретко кад стижу, а и када се то догоди оне су ниске. У овом случају, ударац по џепу не важи.

Како је у интервјуу за Телеграф.рс објаснила начелник Јединице за заразне болести у Градском заводу за јавно здравље у Београду др Славица Марис, уколико педијатар односно Дом здравља позове родитеља, а он одбије да се дете вакцинише, лекар у обавези да напише пријаву против тог родитеља.

– Та пријава се прослеђује Републичкој санитарној инспекцији, а онда они предузимају кораке из своје надлежности. Следи тужба, иде се на суд, који доноси казну. Углавном је то новчани износ у питању – објаснила је др Марис за Телеграф.рс.

Ради се о прекршајним казнама.

Наиме, став 6, члан 85, Закона о заштити становништва од заразних болести прописује да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити за прекршај физичко лице ако одбије обавезну имунизацију лица одређеног узраста по члану 32.

У члану 32 јасно пише да обавезна имунизација не може да се одбије уколико за то не постоје оправдани разлози.

– Обавезна имунизација је имунизација лица одређеног узраста, као и других лица одређених законом, коју лице које треба да се имунизује, као ни родитељ, односно старатељ не може да одбије, осим у случају постојања медицинске привремене или трајне контраиндикације коју утврђује доктор медицине одговарајуће специјалности или стручни тим за контраиндикације – наводу се у члану 32 Закона о заштити становништва од заразних болести.

Најпре се прецизира се да је имунизација обавезна за лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б, и обољења изазваних стрептококом пнеумоније.

Подсећања ради, деца која нису вакцинисана не би требало да се приме ни у вртић а ни у школу по закону, али са друге стране, школовање је обавезно.

Педијатри су уназад неколико дана почели да одбијају да издају потврде за вртић уколико деца нису потпуно вакцинисана. Док они то раде појављусе случај дечака од 8 година који има морбиле а ни вакцину БСЖ.

Др Марис каже да нам се из године у годину повећава број невакцинисане деце, па се суочавамо са болестима које смо одавно искоренили.

Напоменула је да уназад 20 година нисмо имали овакву ситуацију са великим кашљом која нам се сада дешава. Не треба заборавити податак да су нам четири бебе преминуле крајем ове и почетком ове године од последица пертусиса односно великог кашља.

Све о малим богињама

Морбиле преносе директним контактом са оболелом особом – путем пољупца, руковања, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа као што су кашаљ и кијање, а ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

– Инкубација, период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба код малих богиња траје 7 до 18 дана. Након тога долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и коњунктивитиса – водњикаве, црвене очи, отечени капци. Набројани симптоми трају 2 до 4 дана, након чега долази до скока телесне температуре, преко 40 степени и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете – објашњавају у Заводу.

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације, када је још увек без тегоба, 4 дана пре избијања оспе и 4 дана након избијања оспе.

– Компликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смтних исхода настаје управо због ове комликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1000 оболелих са наведеном комликацијом долази до смртног исхода – кажу у Заводу за Телеграф.рс.

Најефикаснија мера против малих богиња јесте вакцинација ММР вакцином.

– Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног (доживотног) имунитета. ММР вакцина се даје у 2 дозе – деци у другој години живота, сматра да се да је правовремено дата вакцина у узрасту од 12 до 15 месеци, и у 7. години живота у оквиру припрема за полазак у школу – кажу у Заводу.

Србија међутим, већ годинама уназад не може да се похвали задовољавајућим обухватом са овом вакцином. За време ковид епидемије, током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих 20 година.

– Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8%, а у 2022. години 81,3%. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8%, а у 2022. години 89,5%. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95 одсто, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање – истичу у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

У највећој епидемији малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5,800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94 одсто), такође, била невакцинисана.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept