Početna » ДА ЛИ ВАНРЕДНИ УЧЕНИЦИ И ОНИ KОЈИ ИДУ У ВЕРСKЕ ШKОЛЕ ДОБИЈАЈУ 10.000 ДИНАРА? Ово су ОДГОВОРИ на НАЈЧЕШЋА питања

ДА ЛИ ВАНРЕДНИ УЧЕНИЦИ И ОНИ KОЈИ ИДУ У ВЕРСKЕ ШKОЛЕ ДОБИЈАЈУ 10.000 ДИНАРА? Ово су ОДГОВОРИ на НАЈЧЕШЋА питања

Да ли средњошколци српског држављанства који се школују у иностранству имају право на једнократну помоћ Владе Србије у износу од 10000 динара? Проверавали смо који су одговори

од Паланка данас
0 Коментар

Формулари које ученици треба да попуне како би добили новчану помоћ од 10.000 динара подељени су средњим школама у Србији, али се јавило неколико недоумица.


Проверавали смо који су одговори на најчешћа питања у вези исплате помоћи средњошколцима:

Питање: Да ли и ванредни ученици средњих школа имају право на једнократну помоћ и до које године, имајући у обзир да су то за поједина занимања и лица у радном односу?

Одговор:

– Закључак који се односи на исплату једнократне новчане помоћи ученицима средњих школа донет је на основу Закона о финансијској подршци породици са децом.

Kако је чланом 2. наведеног закона прописано, између осталог, да се чланом породице сматра дете које живи са родитељима у заједничком домаћинству, као и дете које не живи у породици, а налази се на школовању – до краја рока прописаног за то школовање, а најкасније до навршене 26. године живота, ово право могу да остваре редовни и ванредни ученици средњих школа до навршене 26. године живота.

Питање: Да ли лица која су на преквалификацији, доквалификацији, специјалистичком или мајсторском образовању имају право на једнократну новчану помоћ?

Одговор:

– Према члану 19. став 4. Закона о основама система образовања и васпитања прописано је да након завршеног средњег образовања и васпитања у средњу школу може да се упише лице ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања, у складу са посебним законом.

Чланом 33. став 5. Закона о средњем образовању и васпитању прописао је да после завршеног средњег образовања и васпитања у школу може да се упише лице ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања.

С обзиром на наведене одредбе закона, лица уписана у школу ради преквалификације, доквалификације, специјалистичког или мајсторског образовања немају право на једнократну новчану помоћ јер се наведене „форме образовања“ остварују по стеченом средњем образовању.

Питање: Да ли лица која похађају верске школе, војне школе и интернационалне средње школе имају право на исплату једнократне новчане помоћи?

Одговор:

– Да. Ово право остварују ученици који имају држављанство Републике Србије свих средњих школа које обављају делатност средњег образовања и васпитања на територији Републике Србије у складу са законом.

Питање: Ако је ученик похађа две средње школе (нпр. гимназију и музичку школу) да ли остварује право на две новчане накнаде?

Одговор:

– Не, јер не може остварити исто право два пута по истом основу.

Питање: Да ли средњошколци српског држављанства који се школују у иностранству имају право на једнократну помоћ Владе Србије у износу од 10000 динара?

Одговор:

– Нажалост не, с обзиром на то да ово право остварују ученици који похађају средње школе у систему образовања и васпитања на територији Републике Србије, односно средње школе које обављају делатност средњег образовања и васпитања на територији Републике Србије у складу са законом.

ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept