Početna » ДА ЛИ ЗНАТЕ КО СВЕ ИМА ПРАВО НА БЕНИФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ?

ДА ЛИ ЗНАТЕ КО СВЕ ИМА ПРАВО НА БЕНИФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ?

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији постоји могућност одласка у пензију и са 50 година уз смањени број година радног стажа, што омогућава пензионерима да примају веће пензије. Иако звучи примамљиво, ова врста бенефита је доступна само одређеном броју радника у око 40 индустрија и институција. На ову привилегију имају право десетине хиљада радника, пише БЛИЦ БИЗНИСKо све има право на бенефицирани радни стаж?

Право на бенефицирани радни стаж имају запослени на пословима који су нарочито тешки, опасни и штетни по здравље. На листи су и послови који су ограничени навршењем одређених година живота, као и послови који утичу на пад физиолошких функција до те мере да је рад онемогућен.

Право на бенефицирани радни стаж имају запослени у Министарству унутрашњих послова (МУП), Безбедносно-информативној агенцији (БИА), Војнообавештајној агенцији (ВБА), Војној обавештајној агенцији (ВОА), Министарству спољних послова, Управи за извршење кривичних санкција, Пореској полицији, Војсци Србије, судијама, тужиоцима и заменицима тужиоца. Правила за бенефицирани радни стаж у овим институцијама су следећа:

  • Запослени у МУП-у, БИА, ВБА, ВОА, Управи за извршење кривичних санкција, Пореској полицији, Војски Србије: требају имати навршених 55 година живота и 24 године стажа осигурања, од чега се 14 година ефективног рада на радним местима са бенефицираним стажом рачуна са увећаним трајањем.
  • Подофицири и официри у Војсци Србије: требају имати 53 године живота и 40 година пензијског стажа.
  • Пуковници у Војсци Србије: требају имати 54 године живота и 40 година пензијског стажа.
  • Припадници специјалних јединица БИА, ВБА и ВОА: требају имати 53 године живота и 20 година ефективног рада на одређеним специфичним пословима у специјалним јединицама.
  • Остали полицијски службеници: 60 година живота и 25 година рада од чега 15 година ефективно преоведених на радним местима на којима се стажа осигурања рачуна са увећаним трајањем.

Са друге стране, право на бенефицирани радни стаж имају и занимања дефинисана у Правилнику о радним местима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

На том списку се налази 37 различитих индустрија, тј. сектора: Рудници Геолошка и рударска истраживања Црна металургија-железаре Обојена металургија, Ливнице, Kовачнице, Производња ватросталног материјала ,Ватростално зидање, Производња и прерада нафте и производња течног нафтног гаса, Шумарство и дрвна индустрија, Хемијска индустрија, Наменска производња експлозива и експлозивних материја, Речна бродоградња и бродоремонт, Производња стакла, Саобраћај Изградња и одржавање далековода и надземних водова, Грађевинарство, Графичка индустрија, Kожарско-прерађивачка индустрија, Текстилна индустрија, Гумарска индустрија, Фармацеутска индустрија, Производња електричне енергије (термоелектране и топлане), Производња акумулатора, Индустрија меса, Индустрија каблова, Рад на ниским температурама, Рад под водом Индструија вискозних производа и целулозе, Производња хлора и лужине, Kомунална делатност, Здравствене установе, Производња вагона, Уметничка делатност, Нуклеарна постројења и лабораторије.

У неким од ових сектора и индустрија само неколико занимања има право на бенефицирани радни стаж, док се у другима на списку налази већи део радних места.

Занимљиво је да се на списку бенефицираних занимања налазе и балетски играчи и оперски певачи, раме уз раме са рударима, рониоцима и пилотима.

Kоји су услови за бенефицирани радни стаж?

Да би се стаж осигурања рачунао са увећаним трајањем (тј. да би се рачунао бенефицирани радни стаж) потребно је да се лице ефективно бавило опасним пословима минимум 10 година, за старосну пензију, а 5 година, за инвалидску пензију.

Такође, право на бенефицирани радни стаж имају и сви који сами себи плаћају стаж, под условом да се утврди да су заиста радилил тешке и опасне послове који су законски обухваћени овом бенефицијом.

Радна места на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем утврђена су са неколико правилника, истичу у Фонду. Тако, појединачни правилници утврђују радна места са бенефицираним стажом осигурања у одређеним државним органима, које доносе заједнички министар за рад и надлежни министри, односно директор БИА у чијој су надлежности ти органи.

Што се тиче самог коефицијента, он се обрачунава у зависности од тежине посла, опасности и штетности за здравље као и предузетих мера заштите на раду. Једна година проведена на таквом радном месту се рачуна као 14, 15, 16 или 18 месеци.

Што се тиче обрачуна пензије, једина разлика је што се за обрачун личног коефицијента код бенефицираних пензија узимају зараде остварене од 1. јануара 1996. године. Kод осталих осигураника у питању је 1. јануар 1970. године, што пензију по бенефицираним условима увећава за 20 одсто.

Снижавање старосне границе због бенефицираног стажа

Kако пише на сајту Завода за социјално осигурање, старосна граница се снижава осигуранику, који је на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), навршио најмање 2/3 од укупно навршеног стажа осигурања, зависно од степена увећања стажа за по једну годину, и то: за сваких пет година проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци; за сваке четири године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 15 месеци; за сваке три године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци; за сваку једну годину и шест месеци проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 18 месеци.

Старосна граница се може снизити највише до 55 година живота, а осигураницима који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем тако да се 12 месеци рачуна као 18 месеци, старосна граница се може снизити највише до 50 године живота.

Редовно и ванредно повећање пензија до краја године

До краја године, пензионерима стиже новац по више основа.Захваљујући новим мерама и помоћи државе, просечна пензија у Србији иде на око 45.390 динара у просеку! И то врло брзо. На нову линеарну повишицу ће имати право сви најстарији грађани, њих око 1,65 милиона. До краја године пензионерима стиже и по 800 динара од бесплатних акција које су добили од државе пре десет и више година.

БЛИЦ БИЗНИСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept