Početna » ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕ ВАСKРС ЗА МРТВЕ? На овај дан ОБАВЕЗНО ПОСЕТИТЕ ГРОБЉЕ и урадите ОВО!

ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕ ВАСKРС ЗА МРТВЕ? На овај дан ОБАВЕЗНО ПОСЕТИТЕ ГРОБЉЕ и урадите ОВО!

Побусани понедељак је покретни празник православне цркве. Побусани понедељак се још назива и Васкрс за мртве.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, у понедељак по васкршњем понедељку, обичај је да се побусају гробови, што значи уреди, очисти од коровског растиња, бусење на хумкама. Зато се овај дан назива Побусани понедељак (негде и побушени понедељак).

Побусани понедељак је покретни празник православне цркве посвећен мртвима. Тога дана, по народном веровању и обичају, треба „побусати“ гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом.У Гружи се он сматра васкрсом покојника, те свако даје помен и спрема за душу својим умрлим прецима и сродницима. Уз прекађивање гробова, на побусани понедељак се пале свеће покојницима, за чију се душу деле шарана васкршња јаја. По свему, овај дан има својства задушничког дана.

У већини крајева Србије, на овај дан се као на Задушнице излази на гробља, пале се свеће, уређују гробови, а свештеници држе парастосе и помене за покој душе. Верује се да је овај стари обичај пореклом руски.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept