Početna » Дачић прогласио црвени ниво претњи од тероризма, појачано присуство полиције

Дачић прогласио црвени ниво претњи од тероризма, појачано присуство полиције

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма након што је и тужилаштво данашњи напад на жандарма испред амбасаде Израела прогласило терористичким актом и нагласио да ће у складу са црвеним нивоом бити повећано пристуство полиције не само испред амбасада и државних институција већ и на местима где борави већи број људи.

Дачић је нагласио и да се договорио са челницима полиције да се обави претрес свих локација у Младеновцу и Новом Пазару и да се свуда где нешто буде сумњиво и повезано са тероризмом реши и да се пронађу трагови и похапсе сви ти људи.„У складу са инструкцијама, правилима која постоје, инструкцијама Савета за националну безбедност пошто је дошло до овог терористичког акта, јер он је сада званично окарактерисан као терористички акт од стране тужилаштва, као министар унутрашњих послова прогласио сам црвени ниво безбедносних претњи од тероризма“, рекао је Дачић након што је са председником Александром Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром посетио у Ургентном центру рањеног жандарма Милоша Јевремовића.

Нагласио је да то говори због тога, што ће сигурно грађани видети и веће присуство полиције на разним местима која су битна за јавни интерес, односно где борави већи број људи, не само амбасаде и државне службе, него и кад су у питању тржни центри или друга места где има пуно људи.

Када је у питању нападач, Дачић је рекао да се трага за људима са којима је био у контакту.

„Он је из Младеновца, променио је веру, прешао у ислам, узео је име Салахудин и преселио се да живи у Нови Пазар“, подсетио је министар и показао фотографију која је снимљена у Управи за странце.

Како је рекао Дачић, он је довео 11. марта жену из Плава, зове се Беса, и нагласио да фотографија говори о степену заслепљености о томе шта то треба да се деси да Србин из срца Шумадије прерасте у екстеремног вехабију.

„Иначе, он је Милош. Отац му се зове Зоран. И зато када сад гледате то, ја не желим ниједним нашим потезом да бацимо љагу на нашу браћу муслимане, односно Бошњаке. Јер овде је реч о Србима који су конвертирали у ислам“, рекао је он.

„И сада невезано од националне припадности. Ми смо се договорили, ја сам рекао и Васиљевићу, човеку који обавља дужност директора полиције и Цмолићу који је начелник Управе криминалистичке полиције, да извршимо претресе свуда и да свуда где нам је нешто сумњиво и повезано са тероризмом, да то решавамо и да проналазимо одређене трагове и да похапсимо све те људе“, рекао је Дачић.

Дачић изјавио је да је терористички акт заустављен на првом кораку и додао да грађани не треба да стрепе, јер ће полиција урадити све што је у њеној моћи да заштити грађане од последица.

Нагласио је да је покренута акција претреса свих локација у Младеновцу и Новом Пазару, за које постоје индиције да би могле да имају везе са терористичким актом.

„Ситуација у безбедносном смислу је таква да грађани не треба да стрепе, односно полиција ће урадити све што је у нашој моћи, заједно са безбедносним службама, уз поделу свих тих информација, да заштитимо грађане од последица терористичког напада“, навео је Дачић.

Он је навео да је данас добио информације да је самострел могуће купити у „некој слободној продаји“.

„То средство је овде употребљено као терористичко оружје, ја мислим да би законска решења морала да буду таква да се практично онемогући да се такве ствари купују у слободној продаји“, казао је Дачић.

Поновио је да нападач није пришао ни згради амбасаде, нити запосленима.

„На првом кораку је пропао терористички акт, али нажалост наш припадник жандармерије је тешко рањен“, рекао је Дачић.
Он је захвалио лекарима на помоћи коју су указали рањеном жандарму.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept