Početna » ДАНАС ЈЕ ЧОВЕК БОЖИЈИ – СВЕТИ АЛЕКСИЈЕ Обавезно треба изговорити ОВУ МОЛИТВУ; Верује се да је лечио све болести

ДАНАС ЈЕ ЧОВЕК БОЖИЈИ – СВЕТИ АЛЕКСИЈЕ Обавезно треба изговорити ОВУ МОЛИТВУ; Верује се да је лечио све болести

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас прослављају светог Алексија, званог човек Божји. У црквеном календару овај дан је означен подебљаним црним словом.

од Паланка данас
0 Коментар

Свети Алексије је рођен у Риму за време владавине цара Хонорија, у угледној и веома богатој породици. Предање каже да су му и родитељи Јевтимијан и Аглаида били побожни и богоугодни људи без обзира на моћ и богатство које су имали.Имали су само само једног сина, овог Алексија који је када је одрастао, морао да се ожени.

Пошто он то није желео, убрзо је напустио жену и очев дом. Отишао је лађом у Месопотамију, где се самом цару Авгару приказао лик господа, који је ту овековечен. Поклонивши се том лику, обукао се у одело просјака и 17 година је живео испосничким животом, проведеним у молитви.

Када се прочуло за њега међу људима, он се уплашио људске славе и кренуо је даље одатле. Желео је да отпутује у Лаодикију, али његова лађа је скренула са пута и он је завршио опет у Риму.

Схватио је то као божји знак, тако да је отишао у кућу свог оца. Тамо га није препознао, па му је отац из милосрђа дозволио да живи у једној изби у њиховом дворишту. Ту је провео још 17 година.

За то време доживео је велике непријатности и био понижаван и мучен од стране других слуга.

Заштитник просјака и путника

Сећање на Светог Алексија Римског поштују обе хришћанске цркве иако је он временом постао много познатији на Истоку. Свети Алексије се сматра заштитником просјака, путника, болничара, ходочасника и дадиља.Народ каже да „Човек Божији“ брине о свим убогим и несрећним људима и да, на данашњи дан, никако није добро отерати просјака са врата или му одбити милостињу јер ћете тако увредити светитеља.

Хришћани верују да се дана када је преминуо Свети Алексије Римски у цркви Светих апостола, у присуству цара и патријарха, зачуо глас који им је рекао да „потраже човека Божја“. Мало касније, сазнало се да је тај човек просјак који живи у дворишту једне богаташке породице и када је цар са целом пратњом стигао до Алексијеве колибе, све је откривено. Светитељ је пронађен мртав, али предање каже да му је лице „светлело као сунце“.

Наиме, хришћани верују да су се додиром његовог тела лечили многи болесници и да је из тела Светог Алексија потекло свето миро. Сахрањен је у ковчегу од мермера и смарагда. Глава му се налази у Светој лаври на Пелопонезу.

Данас, кажу верници, обавезно треба изговолити ову молитву светом Алексију за кога се сматра да је исцељивао све болести и из ког је текло мироточиво уље, јер се верује да ове речи лече и призивају чудо.

„Узвисио си се у врлини и очистивши ум, ка Жељеном и Узвишеном си доспео. Бестрашћем си украсио свој живот и изузетни пост си примио са чистом савешћу. У молитвама си био као бестелесан, и засијао си као Сунце у свету, преблажени Алексије“.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept