Početna » ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН-ВЕРОВАЊА ЈЕ МНОГО, А ЈЕДНО ПОСЕБНО ИНТЕРЕСУЈЕ СВЕ

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН-ВЕРОВАЊА ЈЕ МНОГО, А ЈЕДНО ПОСЕБНО ИНТЕРЕСУЈЕ СВЕ

Ако данас падне снег, кажу, задржаће се до априла...

од Паланка данас
0 Коментар


Српска православна црква слави Дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан. Овај датум се у предању означава и као хајдучки растанак, и доба године када почиње зима. У српском народу Митровдан је једна од већих слава.

Свети великомученик Димитрије Солунски, кога старокалендарске православне цркве славе 8. новембра, рођен је у Солуну у 3. веку нове ере, где је постављен на очево место за војводу.

Задатак му је, такође, био да прогони хришћане. Међутим, он их је штитио и зато био осуђен на смрт. Римски војници изболи су га копљима почетком 4. века.

Црквени историчари нису сагласни у томе да ли живот овог светитеља треба лоцирати у Солун или Сремску Митровицу, римски Сирмијум, јер најстарији документи који су сачувани потичу тек из 8. века.
Према једном тумачењу, мученик је погубљен у Сирмијуму, а остаци пренети у Солун, након освајања Срема од варвара. Грци су већ 413. подигли у Солуну базилику у којој су се чувале мошти Светог Димитрија.

Kулт Светог Димитрија веома жив код Срба

Црквени списи наводе да се Свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се верује да је чудотворна снага његових моштију излечила многобројне болеснике.

Верује се и да помаже свакоме ко призове његово име. Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Kулт Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Веровања и обичаји

Kако кажу народна веровања, уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће.

Овај датум се у народу означава и као хајдучки растанак и доба године када почиње зима.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове.

Такође, ако 8. новембра којим случајем пада снег, каже се да је Свети Димитрије дошао на белом коњу, а верује се да ће се снежни прекривач задржати све до априла. Ако је облачно чека нас топла зима, а ако је пак ведро, према народном веровању, зима пред нама је оштра.

У Србији постоји и веровање да на Митровдан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна.

Сељаци у Шумадији на Митровдан одавнина у сваки угао собе стављају облутак (камен) да их брани од мишева. Жене на овај дан не дирају вретено, чешљеве и маказе.

У Српској цркви Светом Димитрију је посвећено више од 120 храмова.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept