Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВАРВАРА-ЈЕДНУ СТВАР БИ ТРЕБАЛО ДА УРАДИТЕ

ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВАРВАРА-ЈЕДНУ СТВАР БИ ТРЕБАЛО ДА УРАДИТЕ

Иако није црвено слово, у народу је дан свете Варваре поштован и прославља га мали број српских породица као своју крсну славу

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Свету Варвару.

Света Варвара, позната као и Света Барбара. живела је у трећем веку у време римског цара Максимијана и данас је светитељка коју поштују обе цркве – и католичка и православна.

Иако није црвено слово, у народу је дан свете Варваре поштован и прославља га мали број српских породица као своју крсну славу.

Kулт за овај дан подеднако развијен како на Истоку тако и на Западу.

Kод нас је сачуван обичај, да се данас кува „варица“ од разних житарица, која се једе следећих дана. Такође се сеје жито, које би требало да озелени до Божића.

У „варици“ се кувају кукуруз, пшеница, пасуљ, грашак – углавном зрнасти плодови, који се кувају на лаганој ватри. Јело се, такође, зове и „савица“, јер се једе сутрадан, на празник преподобног Саве освећеног.

За кување пшенице је потребна шака пшенице и тањир или посуда у коју ћете је посејати.

У плитку посуду ставите земљу, па на њу поређајте пшеницу, која је стајала у води преко ноћи. Одозго прекријте зрна са још мало земље, коју ћете свакодневно квасити, односно прскати водом на собној температури. Пшенична зрна се могу ставити и без земље. Само се распореде по дну посуде, тако да је у потпуности прекрију.

Остави се до ивице бар 1 цм, јер ће се пшеница ницањем раширити. Заливати умерено. Најбоље је само прскати водом једном до два пута дневно. Може се у средини посуде оставити простор у који ће доћи свећа. Узети плитки тањир по жељи, у средину ставити мању чашу (за ракију). Насути зрна пшенице око чаше до ивице тањира.

Пшеницу коју сте посејали можете прекрити памучном тканином натопљеном водом. Ставља се преко, да би зрна равномерно бубрила и да би добијала довољну количину влаге за то. Kада се појаве прве клице, тканину треба склонити да би пшеница несметано ницала.

Добро је пшеницу натопити у воду два дана раније да исклија. Зрна се замотају у мокру крпу и оставе дан или два да набубре и пусте клице. Ако закасните, само стравите на топлије и добро осветљено место да брже израсте. Слободно можете ошишани део жита употребити за јело, на пример, да декоришете салату. Исклијано жито је веома здраво и користи се у исхрани.

Пшеница не треба да стоји на јако топлом месту, близу радијатора или пећи. Више јој одговара да спорије расте на собној или нижој температури. Не треба ставити превише пшенице, да не би израсло превише густо. Довољан је један ред зрна. Не заливати претерано, боље је често прскати, односно орошавати. У тањиру се не сме задржавати превише воде.

Без обзира на то да ли ћете се одлучити да посејете жито на један или други празник, важно је да до Божића жито буде бујно и зелено.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept