ДАНАС ПОЧИЊЕ ПЕТРОВСКИ ПОСТ

За вернике Српске православне цркве данас почиње Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се после силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповед.Пост, познат као Апостолски и Летњи пост, завршава се на Петровдан, 12. јула, празник посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс. Најдуже може трајати шест недеља, најкраће недељу и један дан.

Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који, такође, траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у летњем периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тијела.

Сврха поста, према правилима вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример слиједили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вере, записао је у својим поукама да је „пост гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубјелости, олакшица сна“.

У народу влада уверење да онај ко може да се уздржи од прекомерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дела.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-pocinje-petrovski-post/