Početna » Данас славимо Светог Стефана Лазаревића – деспота српског

Данас славимо Светог Стефана Лазаревића – деспота српског

Српска православна црква данас слави Светог Стефана Лазаревића, деспота српског, заједно са његовом мајком, Светом књегињом Милицом, монахињом Евгенијом.

Деспот Стефан Лазаревић је био син и наследник светог српског кнеза Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову 1389. године, и кнегиње Милице која је и сама била песникиња.Како није имао деце, 1426. године на сабору у Сребреници, Деспот Стефан проглашава сестрића Ђурђа Бранковића за свог наследника.

Деспот Стефан Лазаревић сматра се једним од најобразованијих Срба тог доба. Томе сведочи његова огромна библиотека у којој је, осим богословских и поучних текстова, било и књига из историје и филозофије. Читао је и писао на старословенском, преводио са грчког и добро владао латинским језиком.

Овај владар написао је и једно од најлепших дела српске средњовековне књижевности „Слово љубве“ у коме се обраћа неименованој блиској особи са којом је у лошим односима.

Деспот Стефан је, између осталог,  био један од најобразованијих људи свог времена у целој Европи.

На данашњи дан треба отићи у цркву. Према веровању које се усталило у народу, није препоручљиво дремати преко дана, како се не бисмо до краја године били поспани и троми.

Данас је и слава цркве посвећене Деспоту Стефану која се налази у кругу ОБ „Стефан Високи” у Смедеревској Паланци.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept