ДАНАС СУ ВЕЛИКЕ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

Српска православна црква и њени верници данас, обележавају Велике зимске задушнице. На Задушнице се обилазе гробови и пале свеће преминулима. Такође, моли се за опрост грехова и своје претке, сећајући се својих покојних рођака и пријатеља. У црквама се служи парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се обилазе гробови најближих, где се упали свећа и чита молитва. Kо не може најмилијима да оде на гроб, свећу запали у цркви.

Српска православна црква у току године обележава јесење или Михољске задушнице, затим летње Духовске, пролећне уочи Великог поста и и зимске које се зову још и Митровске. Овај празник увек долази у суботу јер је Исус Христ тај дан, уочи васкрсења, у недељу, провео упокојен.

Народна веровања на Задушнице

У источној Србији се верује да свећа упаљена на Задушнице гори све до следећих. Такође, постоји веровање да ако се на Задушнице не упали свећа, мртви ће годину дана бити у мраку. На овај дан се у источним крајевима не ради ништа са вуном, а маказе су затворене, да би и вучје чељусти биле затворене.

У овој недељи се не припрема рухо за невесте и никако се сиротиња и просјаци не терају од гроба који обилазите већ им се да милостиња, мало новца или нешто хране.

На Задушнице се не излази ако није прошло 40 дана од сахране.

Молитва за покојне

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-su-velike-zimske-zadusnice/