Početna » ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: За домаћинства до краја године без поскупљења струје и гаса

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: За домаћинства до краја године без поскупљења струје и гаса

од Паланка данас
0 Коментар

За домаћинства нема до краја године поскупљења ни цене гаса, ни цене струје. Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је добра вест за привреднике да ће доћи до смањена цена струје и гаса. Министарка је рекла да је до сада уграђено 170.000 паметних бројила, а циљ је да за пар месеци имамо 400.000, што је прва фаза.Данас се завршава конкурс за пријаву локалних самоуправа за нови круг субвенција за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима – за заммену столарије, котлова, изолацију и уградњу соларних панела.

Са завршетком грејне сезоне престали су попусти на штедњу струје, али се настављју енергетске повластице за најсиромашније.

У ТЕНТ-у А ради одсумпоравње, најмање 10 пута биће смањене емисије издувних гасова. То постројење већ три године имамо у Костолцу, а гради се и за блокове „ТЕНТ-а Б“.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла за РТС да је прошле недеље био велики дан и за Београд и за Обреновац и за све грађане који живе у том делу Београда, али пре свега и за целу Србију.

Додаје да је постројење за одсумпоравање које је завршено и које је коштало 215 милиона евра највећи еколошки пројекат у Европи на једној термоелектрани која је завршена у овом моменту, а трећи на свету.

„То говори о његовом значају, али и о значају те термоелектране за наш град, за Обреновац и уопште за производњу струје у Србији. Смањење сумпор-диоксида ће бити чак 30 пута, а прашкастих материја од три до пет пута. Значи огроман је значај за смањење загађења ваздуха, пре свега, у нашем граду. Имаћемо постројење које по свим еколошким стандардима задовољава и прописе наше земље, али и Европске уније“, навела је министарка енергетике.

Термоелектране по стандардима ЕУ
У Костолцу су таква постројења већ завршена, око 70 одсто су завршени радови сличног постројења у термоелектрани „Никола Тесла“ Б.

„Практично следеће године све наше термоелектране, односно 90 одсто од њих, биће потпуно по стандардима Европске уније и наших закона када је екологија у питању, а то је практично скоро 100 одсто из термоелектрана производња електричне енергије. Наши грађани могу да буду безбедни што се тиче емисије штетних гасова из наших термоелектрана, а производња ће остати стабилна“, подвукла је она.

Поред заштите животне средине, оно што грађане највише занима, то су цене енергената. За домаћинства нема до краја године поскупљења ни цене гаса, ни цене струје, али нема више ни попуста са завршетком грејном сезоном.

Енергетске повластице
„Још једна добра вест за наше грађане је да нема повећања цене ни струје, ни гаса, али јако добра вест за наше привреднике је да ће доћи до смањења и цене струје гаса. За гас причамо о неких 15 одсто, за струју за привреднике 20 одсто“, каже Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, то ће утицати и на цене услуга, и уопште производа, хране, и свега онога на шта енергенти имају утицај.

Подсећа да је држава била ту да заштити привреднике када су цене струје ишле и преко 600 евра по мегават-часу.

Који попусти остају
Каже да су попусти завршени за рационалну потрошњу коју смо имали у току грејне сезоне.

„Само да напоменем да је четвртина домаћинстава остварило максимално право на смањење, односно умањење рачуна од чак 40 одсто. Само да напоменем да је то Електропривреди Србије коштало чак 80 милиона евра у овој грејној сезони, што није мали износ и када су у питању инвестициона улагања преко потребна, али да смо тиме помогли нашим грађанима да измире своје рачуне“, каже министарка.

„За најугроженије настављамо попусте и апелујемо на све примаоци социјалне помоћи и дечијег додатка и помоћи за негу трећег лица да се пријаве у својим општинама. Само један папир је довољан да би остварили попуст до чак 50 одсто на своје рачуне“, додаје.

Попуст за најугроженије пензионере
Најугроженији грађани који примају минималне пензије могу да добију попуст од хиљаду динара.

„Наставићемо да их помажемо и да заиста будемо ту за најугроженије. А до сада је то право остварило чак 166.000 домаћинстава. Пре само годину и нешто било их је 75.000. Наставићемо да повећавамо број свима онима којима то је неопходно. Наравно, циљ је да буде што мање таквих грађана“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Недовољно монтера
Доста грађана чека на прикључак на гас, а посебно на струју и у „Србијагасу“ и у Електродистрибуцији Србије кажу да је највећи проблем што немају довољно монтера.

Министарка каже да је то један део проблема, други део проблема је и инфраструктура, поготово ако се говори о прикључцима који су омогућени на нелегалним објектима, што је изменом закона омогућено прошле године.

„Наставићемо пре свега да улажемо инфраструктуру да бисмо створили услове да што више грађана могу да се прикључе. То смо заправо почели прошле године. То је највећи инвестициони циклус у Електродистрибуцији Србије икада, причамо од 180 милиона евра улагања, што за паметна бројила, што за нове трафо-станице и мање снаге и веће снаге и сва та улагања ће омогућити управо да имамо што више прикључених па и оних који су имали нелегалне објекте где није било услова“, навела је она.

Уграђено 170.000 паметних бројила
Министарка је рекла да је до сада уграђено 170.000 паметних бројила, а циљ је да за пар месеци имамо 400.000 – што је прва фаза.

У другој фази ћемо имати исто толико, настављамо са додатних 360 милиона евра улагања у Електродистрибуцију и то су инвестиције од изузетног значаја које ће управо омогућити што већи развој, истиче Ђедовић Хандановић.

Цена нафте
Нафта се врти и даље на светском тржишту око 90 долара за барел, очекујемо већи прилив и туриста и транзит кроз нашу земљу, велика је потрошња енергенета, због празника сутра ће бити промене цене на пумпама.

Говорећи о ценама горива, Ђедовић Хандановић каже да наши грађани треба да знају да смо добро снабдевени када су резерве нафте у питању.

„Ми не утичемо на светску цену нафте, сведоци смо да се конфликт на Блиском истоку не смирује, то све утиче на тржишну цену нафте од које после и ми зависимо, али оно што је јако битно је да у овом моменту имамо довољно резерви што обавезних, што робних, што комерцијалних, у износу од 87 дана просечне потрошње“, рекла је она.

Напомиње да у случају било каквог поремећаја на светском тржишту грађани могу да буду сигурни.

Додаје да се завршава ремонт рафинерије у НИС-у, дизел је према последњим информацијама почео да се производи јуче. Увоз је повећан у претходном периоду управо од стране НИС-а да би се недостајуће количине надоместиле, каже министарка.

„Тако да ћемо имати апсолутно довољно нафте и нафтних деривата и за представљајући празник, тако да људи не треба да брине“, закључила је Ђедовић Хандановић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept