Početna » ИАКО ЈЕ СРЕДА, ДАНАС ЈЕ ПОСТ СТРОГО ЗАБРАЊЕН! Правило током ТРАПАВЕ СЕДМИЦЕ морају сви верници да испоштују

ИАКО ЈЕ СРЕДА, ДАНАС ЈЕ ПОСТ СТРОГО ЗАБРАЊЕН! Правило током ТРАПАВЕ СЕДМИЦЕ морају сви верници да испоштују

За време такозваних "трапавих седмица", Српска православна црква дозвољава употребу свих врста хране, чак и средом и петком

од Паланка данас
0 Коментар

Од најранијих дана среда и петак сматрају се данима посвећиним посту и молитви. Ови се дани посте током целе године, осим у периодима тзв. трапавих недеља.Пост средом је одређен у знак сећања на Јудину издају Господа Христа, док петком постимо јер је Господ тога дана разапет на крсту. Непоштовање ових посних дана осуђује се 69. каноном св. Апостола.

Среда и петак се од давнина посте „на води“ и без употребе уља. Када у ове дане падне празник са црвеним словом или светитеља чије је име у календару одштампано маснијом бојом, дозвољена је само употреба уља и вина.

Међутим, за време такозваних трапавих седмица, Српска православна црква дозвољава употребу свих врста хране, чак и средом и петком. На тај начин се изражава празнични карактер ових периода који обавезно следе након великих празника.

Прва таква недеља у години је она која следи после Божића. Од 7. јануара, па све до Богојављења 19. јануара, дозвољена је употреба свих намирница. Изузет је само Крстовдан, када се строго пости.

Следећа трапава недеља је период који траје од Васкрса до Томине недеље. Цела ова седмица је празничног карактера и у том периоду строго је забрањен пост.

Поред тога, у целом периоду Педесетнице, односно, од Васкрса па до Духова, забрањен је строги пост „на води“. Ипак, среда и петак се не мрсе већ се у те дане у исхрани могу користити вино и уље, а у среду Преполовљења и риба.

Средом и петком може се постити на уљу и у случају телесне слабости. Што се тиче духовног поста, средом и петком треба се више и усрдније молити.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept