Početna » ИСТОЧНА СРБИЈА У ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ

ИСТОЧНА СРБИЈА У ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ

од Паланка данас
0 Коментар

У оквиру Еразмус+ пројекта „Out and about – developing functional knowledge through outdoor learning“ у Феликс Ромулијани, Лазаревом кањону и пећини реализована је амбијентална настава.Наставница историје, Весна Митровић Пантић и наставница технике и технологије, Љиљана Томић, одржале су наставу у Феликс Ромулијани са ученицима 5/2 одељења. Истраживачки задаци из историје подразумевали су прикупљање информација из различитих извора, са циљем да прошире своја знања о Римском царству, остацима грађевина у Гамзиграду, резиденцији цара Галерија у Феликс Ромулијани, Галеријевој палати са атријумом, мозаицима, стубовима, кулама, гробовима на брду Магура и друго.

Практични задаци из технике и технологије обухватили су знања из историје, ликовне културе и технике и технологије. Користећи различите материјале, попут глине и керамике, ученици су израдили мозаик који наликује оном у доба Римљана, атријум од глине, као и накит који се тада користио. Након успешно одрађених задатака, ученици су посетили Народни музеј у Зајечару. Наредна дестинација били су Лазарев кањон и Лазарева пећина.

Наставник географије, Владимир Стојковић и наставник биологије, Стефан Антонијевић, припремили су истраживачке задатке које су ученици радили након посете пећини. Ученици су користили карту и обележавали места и насеља кроз која су пролазили, а такође радили истраживачке задатке у вези са пећинским накитом, сталагмитима и сталактитима.

Користећи различите изворе, ученици су решавали истраживачке задатке о фосилним остацима у пећини, флори и фауни кањона и пећине, заштићеним врстама и очувању животне средине. У учионици, на часу географије, спроведен је оглед о настанку пећинског накита користећи школску креду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept