Početna » KАДА ЗАСТАРЕВАЈУ РАЧУНИ У СРБИЈИ: Правило је исто за СВЕ , али ЈЕДНА СТВАР може да вас СПАСИ ДУГА

KАДА ЗАСТАРЕВАЈУ РАЧУНИ У СРБИЈИ: Правило је исто за СВЕ , али ЈЕДНА СТВАР може да вас СПАСИ ДУГА

Вечита дилема грађана је када застаревају дугови за неплаћене рачуне

од Паланка данас
0 Коментар

Закон о облигационим односима регулише сва дуговања за комуналије и многи не знају да она застаревају након 12 месеци од настанка дуга, односно датума на рачуну.

Застарелост се рачуна од тренутка доспећа, објашњава Дејан Гавриловић из удружења Ефектива који напомиње да је према Закону о облигационим односима рок за рачуне годину дана.– То су инфостан, смеће, грејање, паркирање, фиксна и мобилна телефонија. Ти рачуни застаревају након годину дана. То збуњује људе. Застарелост се рачуна од тренутка доспећа тог рачуна па годину дана након тога, рекао је Гавриловић једном приликом за домаће медије.

Он је појаснио у којим ситуацијама дуг поново постаје важећи.

– Проблем је што неки мобилни оператери, односно њихови правни заступници, покушавају да обману дужнике иако је прошло годину дана. Дуг застарева после годину дана и то је једина истина.

Поступак застарева уколико повериоц у року од тих годину дана не покрене поступак против дужника.

– Ако је покренуо тај рачун није застарео. Дешавало се да повериоц покрене поступак, а дужник није обавештен о томе, поступак се оконча, он то сазна, а дужник пита зар нисте рекли да је то застарело. Зато треба чувати рачуне и уплатнице, све и да нису плаћени, довољно је да се позовемо на застарелост – рекао је Гавриловић.

Уколико је формално наступила застарелост – суд то мора да прихвати и у том случају се поступак обуставља.

Треба ли чувати рачуне?

Потрошач није легално обавезан да чува приспеле рачуне и копије уплатница, али у случају могућег спора то може да представља проблем, стога у овом удружењу саветују потрошачима да чувају пристигле рачуне.

“С обзиром на то да се често дешавају ситуације да неки трговац потражује од потрошача нешто за шта он тврди да је плаћено, а није сачувао уплатницу и то не може да докаже, једини доказ у таквој ситуацији је евиденција трговца. Трговац то може да лажира, може доћи и до квара у систему, па да се појави неки дуг који је стварно плаћен, а потрошач то не може да докаже и онда ће да изгуби спор или ће морати поново да плати. Зато је савет потрошачима да чувају доказе. То не мора да буде уплатница, довољан је и рачун за струју, телефон, на ком је назначено да нема претходног дуговања. Сваки такав рачун је доказ да су за претходни месец обавезе плаћене”, каже Гавриловић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept