уторак, мај 28, 2024
Početna » КАКО ДО ДЕВИЗНЕ ПЕНЗИЈЕ У СРБИЈИ? Треба испунити неколико услова, а један не зависи од радника

КАКО ДО ДЕВИЗНЕ ПЕНЗИЈЕ У СРБИЈИ? Треба испунити неколико услова, а један не зависи од радника

Право из пензијског и инвалидског осигурања остварују осигураници који имају део стажа у Србији, а део у другој држави

од Паланка данас
0 Коментар

Податак да су само прошле године у Србији издате 52.000 дозволе за рад страним држављанима из Кине, Русије, Индије, Турске Непала, Кубе… а да ће их тек бити захваљујући иницијативи ‘Отворени Балкан’ отворило се питање да ли ће они сутра моћи да остваре право и на део српске пензије, баш као што и српски радници могу да остваре то право у земљама са којима Србија има потписану конвенцију о социјалном осигурању.Иницијатива ‘Отворени Балкан’ односи се на држављане Србије, Албаније и Северне Македоније који на основу споразума о условима за слободан приступ на тржишту рада на западном Балкану имају право да се слободно крећу, бораве и раде на територијама уговорних страна.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) кажу да у остваривању права из пензијског и инвалидског осигурања фонд примењује 32 међународна споразума о социјалном осигурању са другим државама, на основу којих се остварује ово право.

Дакле, право из пензијског и инвалидског осигурања остварују осигураници који имају део стажа у Србији, а део у другој држави, с којом је наша земља потписала и примењује уговор о социјалном осигурању, с тим што се права остварују по националним законима који важе у свакој од тих држава.

– Странци који раде у Србији су обавезно осигурани на пензијско и инвалидско осигурање, изузев ако, у складу са међународним уговором о социјалном осигурању нису, као деташирани радници, осигурани у држави из које су упућени на рад у Србију. Међународним уговорима о социјалном осигурању се у оквиру административно-правне помоћи обезбеђује да радник подноси захтев осигурању на чијем подручју има пребивалиште, тј. боравиште.

– Захтев поднет осигурању једне државе уговорнице сматра се захтевом поднетим и носиоцу осигурања друге државе, о коме се она обавештава на прописаним двојезичним обрасцима. О праву на пензију одлучује свака држава уговорница на чијој територији је осигураник радио применом својих националних прописа и међународног уговора о социјалном осигурању – објашњавају у пензијском фонду.

Ако осигураник, истичу, испуњава услове за остваривање права по основу стажа навршеног у једној држави, пензија се одређује без узимања у обзир стажа оствареног у држави са којом постоји уговор.

Уколико ти услови нису испуњени, периоди осигурања навршених на подручју држава уговорница се, под условом да се ти периоди не поклапају, сабирају и одређује се сразмерни део пензије.

По основу запослења, односно стажа навршеног у држави са којом Србија нема закључен споразум о социјалном осигурању, не могу се остваривати права из пензијског и инвалидског осигурања у нашој земљи.

Примера ради, Србија нема конвенцију с Непалом. Шта у том случају?

– Не постоји споразум о социјалном осигурању са Непалом којим би се гарантовала исплата пензије на територији друге државе уговорнице. Међутим, исплата се, у складу са Законом о ПИО, може обавити под условом реципроцитета. Да би се остварило право на пензију по основу стажа осигурања навршеног у Србији (уколико постоји потписан споразум о социјалном осигурању између нас и друге државе), највећи број споразума прописује да осигураник треба да има најмање 12 месеци стажа осигурања навршеног у Србији, а тај стаж не мора да буде непрекидан.

– Изузетак су споразуми са Пољском и Великом Британијом, који прописују најмање шест месеци стажа осигурања у Србији, док споразуми са Данском, Швајцарском, Италијом, Норвешком и Шведском не предвиђају минималан период осигурања, што значи да се сваки период осигурања признаје – истичу у Фонду ПИО.

УСЛОВ ПОСЕДОВАЊЕ ВИЗЕ

На питање ко стране раднике пријављује, одговарају да јединствену пријаву на обавезно социјално осигурање подноси послодавац на порталу Централног регистра обавезног социјалног осигурања у електронском облику, најкасније пре ступања запосленог и другог радно ангажованог лица на рад.

Запошљавање странца остварује се под условом да поседује визу за дужи боравак по основу запошљавања, одобрење за привремени боравак или стално настањење и јединствену дозволу, ако Законом о запошљавању странаца није другачије утврђено.

Захтев за издавање јединствене дозволе за боравак и рад странаца може да поднесе странац или послодавац у име странца, тј. лице које они овласте, и то за једно или више страних радника које ће ангажовати. Надлежни о захтеву одлучује у року од 15 дана од дана достављања уредног захтева.

Почев од првог фебруара 2024. године, подношење захтева за издавање јединствене дозволе, тј. дозволе за боравак и рад странаца у Србији, врши се искључиво преко јединственог, јавно доступног веб-портала на којем се налазе све потребне информације.

– Напомињемо да су чланом три Закона о запошљавању странаца прописане и одређене категорије странаца којима је одобрен привремени боравак по другим основима и која могу да раде у Србији без издате јединствене дозволе, а чланом пет истог закона одређена су и лица која имају право на слободан приступ тржишту рада у нашој земљи, тј. којима није потребна дозвола за рад, у смислу наведеног закона – закључују у пензијском фонду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept