Početna » КАКО ДОБИТИ НОВЧАНУ НАДОКНАДУ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ? ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

КАКО ДОБИТИ НОВЧАНУ НАДОКНАДУ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ? ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Социјално осигурање обухвата различита права која се остварују у случају незапослености, здравствених проблема или пензијског инвалидитета.

Широм земље, постоје три облика обавезног социјалног осигурања: здравствено осигурање, пензијско-инвалидско осигурање и осигурање за случај незапослености.

Запослени, предузетници и лица ангажована по уговору су обавезно осигурана по прописима о здравственом и пензијско-инвалидском осигурањуТакође постоји и обавезно осигурање за случај незапослености. Kроз ова три облика осигурања, осигураници плаћају доприносе који им омогућавају право на новчану накнаду, здравствено осигурање и пензијско-инвалидско осигурање током периода незапослености.

Да би незапослена особа имала право на новчану накнаду, мора бити обавезно осигурана за случај незапослености најмање 12 месеци непрекидно или 12 месеци са прекидима у последњих 18 месеци.

Чак и прекиди осигурања краћи од 30 дана сматрају се непрекидним осигурањем.

Међутим, право на новчану накнаду не припада свакој особи која остане без посла.

Ово право се остварује тек након престанка пробног рада, привремених или повремених послова, престанка радног односа на одређено време, престанка рада послодавца (у случају стечаја или ликвидације) или отказа од стране послодавца због техничког вишка

Осим тога, право на новчану накнаду за случај незапослености остварује се и након престанка обавезног осигурања због престанка функције (код изабраних, именованих и постављених лица) или због преноса оснивачких права или права чланства у привредном друштву.

Новчана накнада припада незапосленим лицима од првог дана престанка осигурања, под условом да поднесу захтев Националној служби за запошљавање у року од 30 дана. Ако се захтев поднесе у предвиђеном року, исплаћује се пун износ накнаде према законским прописима.

Трајање права на новчану накнаду зависи од стажа осигурања.

На пример, незапосленом лицу које има стаж осигурања од 1 до 5 година исплаћује се новчана накнада током 3 месеца, док се за лица са стажем од 5 до 15 година исплаћује током 6 месеци. Особе са стажем од 15 до 25 година имају право на накнаду током 9 месеци, док се за оне са стажем дужим од 25 година исплаћује током 12 месеци. Изузетак од овог правила је када незапосленом лицу недостаје до две године до испуњавања услова за пензију, тада му се исплаћује новчана накнада током 24 месеца.

Месечни износ новчане накнаде зависи од дневне накнаде и броја календарских дана у месецу за који се остварује право. Kорисници новчане накнаде имају право на здравствено, пензијско и инвалидско осигурање током трајања права на новчану накнаду.

Поступак за остваривање права на новчану накнаду за случај незапослености подразумева подношење захтева Националној служби за запошљавање у року од 30 дана од престанка радног односа или осигурања.


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept