Početna » КАКО ПРОТУМАЧИТИ РЕЗУЛТАТЕ КРВИ Ево шта значе скраћенице из Комплетне крвне слике

КАКО ПРОТУМАЧИТИ РЕЗУЛТАТЕ КРВИ Ево шта значе скраћенице из Комплетне крвне слике

Напишу вам на упуту ККС, а ви не знате шта се под тим подразумева. Комплетна крвна слика, да, али шта она садржи?

од Паланка данас
0 Коментар

Комплетна крвна слика (ККС) је лабораторијски тест који пружа општи преглед различитих компоненти крви. Уобичајено се тестира неколико кључних параметара како би се добио свеобухватан увид у здравље пацијента. То није јединствена анализа, већ низ анализа у које спадају: број леукоцита, број еритроцита, концентрације хемоглобина, хематокрита, броја тромбоцита, индекс еритроцита (MCV, MCH, MCHC, RDW), индекса тромбоцита (MTV, PDW), DKS-а (диференцијална крвна слика или леукограм јер одређује стање леукоцита). DKS није део комплетне крвне слике, али се ради у случају да се потврди или одбаци сумња на одређена стања, као што су аутоимуне болести, упална стања, леукемија и поремећај костне сржи.Резултати ККС помажу доктору да разликује акутне и хроничне упале, бактеријске и вирусне инфекције као и да препоручи превентивну негу, открије потенцијалне болести и прати опште здравствено стање. За сваку ставку из крвне слике постоје референтне вредности с којима можете упоредити добијене вредности. Референтне вредности су горња и доња граница унутар које су резултати тестова већине здравих људи. Референтни интервал темељи се на статистичким анализама тестова великог броја пацијената у референтној популацији.

Комплетна крвна слика садржи ове анализе:

Еритроцити (црвена крвна зрнца): Мери се укупан број црвених крвних ћелија, ниво хемоглобина (протеина који преноси кисеоник) и хематокрит (удео еритроцита у крви).

Референтне вредности
Мушкарци 4,5 – 6,3 x 10 на 12/л
Жене 4,2 – 5,4 x 10 на 12/л

Шта значи повећан број еритроцита? Дехидратација, полицитемија (ретко обољење).

Шта значи смањен број еритроцита? Један је од показатеља анемије заједно са хематокритом, хемоглобином и еритроцитним константама.

Леукоцити (бела крвна зрнца): Овде се анализира укупан број белих крвних зрнаца, као и проценат различитих типова леукоцита, укључујући неутрофиле, лимфоците, моноците, еозинофиле и базофиле.

Референтне вредности
4 – 10 x 10 на 9/л

Шта значи повећан број леукоцита? Бактеријска инфекција.

Шта значи смањен број леукоцита? Вирусно обољење, леукоцитоза, нуспојава одређених лекова и хемотерапије.

Тромбоцити (крвне плочице): Мери се број тромбоцита, који су одговорни за коагулацију крви.

Референтне вредности
150 – 400 x 10 на 9/л

Шта значи повећан број тромбоцита? Тромбоза (спонтано згрушавање крви).

Шта значи смањен број тромбоцита? Аутоимуна обољења, крварења у урину, из десни из носа, код примене цитостатика, после трансфузије крви.

Хемоглобин: Количина хемоглобина у крви, пружа информације о способности крви да преноси кисеоник.

Референтне вредности
Мушкарци 140 – 180 г/л
Жене 120 – 160 г /л

Шта значи када је хемоглобин смањен? Анемија (гледа се с еритроцитима и хемоглобином и гвожђем).

Хематокрит: Однос волумена црвених крвних зрнаца према укупном волумену крви.

Референтне вредности
Мушкарци 0,40 – 0,50 Л/л
Жене 0,35 – 0,48 Л/л

Шта значи када је хематокрит повишен? Полицитемија рубра вера (ретка болест чији је узрок непознат јавља се код старијих особа).

Шта значи када је хематокрит снижен? Дехидратација, анемија.

MCV, MCH, MCHC: Ови параметри пружају информације о величини црвених крвних зрнаца (средњи волумен еритроцита, средњи хемоглобин по еритроциту, средња концентрација хемоглобина у еритроциту).

RDW (ширина расподеле црвених крвних зрнаца): Мери варијације у величини еритроцита.

Леукоцитарна формула: Односи се на проценат различитих типова белих крвних зрнаца, како би се идентификовале евентуалне абнормалности у имунолошком систему.

Тромбоцитарна формула: Пружа информације о односу различитих типова тромбоцита.

ESR (седиментација еритроцита): Мери брзину којом се еитроцити таложе у узорку крви, што може указивати на присуство упале.

Ови параметри заједно пружају лекарима информације о општем здравственом стању пацијента, а промене у овим вредностима могу указивати на различите болести или поремећаје. Важно је напоменути да ће лекар интерпретирати резултате ККС у контексту целокупног клиничког слика и других доступних информација о пацијенту.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept