Početna » КО ОСТВАРУЈЕ ПРАВО НА ДЕЧИЈИ ДОДАТАК?

КО ОСТВАРУЈЕ ПРАВО НА ДЕЧИЈИ ДОДАТАК?

Држава Србија нуди бројне финансијске помоћи породицама са децом међу којима се налази и дечији додатак који је један од најзаступљенијих облика финансијске помоћи породице са децом.

од Паланка данас
0 Коментар

Дечији додатак као вид новчане накнаде има за циљ да помогне социјално угроженим породицама, међутим да би се стекло право на дечији додатак постоје одређени услови које је потребно испунити.

У наставку текста потражите одговор на сва најважнија питања у вези са дечијим додатком – како остварити ово право, ко има право на дечији додатак и који су услови за добијање дечијег додатка.

Kо има право на дечији додатак и који су услови за остваривање овог права?

Према правилу, дечији додатак остварује један од родитеља који непосредно брине о детету за кога подноси захтев за остваривање овог права. За разлику од родитељског додатка који остварује само мајка, захтев за остваривање права на дечији додатак могу поднети и очеви.

Услови за остваривање права на дечији додатак – услови који се односе на родитеље

Закон о социјалној заштити налаже неколико услова које подносиоци захтева морају испунити – на првом месту налази се правило да подносиоци захтева морају бити држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији.

Дечији додатак остварује се до четвртог детета, а изузетно ово право може се остварити и за више од четвртог детета и то у ситуацији уколико мајка након трећег детета роди близанце. У том случају, свако дете које је рођено четвртим порођајем има право на дечији додатак.

Још један врло битан услов односи се на материјално стање породице – уколико породица поседује некретнине у свом власништву, дужна је да приложи сва документа како би се обавила провера будући да ово прво неће моћи да остваре породице које имају некретнину у свом власништву која прелази минимум стандарда. Уз ово важи и правило да укупан приход породице који остварује на месечном нивоу у претходна три месеца не сме бити већи од цензуса који је утврђен за ту годину.

Услови за остваривање права на дечији додатак који се односе на децу – које дете има право на дечији додатак

Дечији додатак могу остваривати деца која похађају програм припреме пред полазак у основну школу у Републици Србији, а осим тога ово право припада сваком детету које се школује и редовно похађа наставу.

Ово право припада и свој деци која из оправданих разлога не започну школовање, или започну па прекину школовање са статусом редовног ученика у средњој школи, све до завршетка школовања, најдуже до 21 године живота.

Деца са сметњама у развоју такође имају право на остваривање дечијег додатка који су обухваћени васпитно обавезним програмом и програмом оспособљавања за рад до 16 године живота.

Kолико траје дечији додатак и колики су њихови номинални износи?

Дечији додатак траје годину дана од дана доношења решења о стицању права на остваривање дечијег додатка, а обнова дечијег додатка врши се захтевом најраније 30 дана пре истека права на дечији додатак, а најкасније на дан истека текућег решења.

На решење обично се чека око месец дана, а на одлуку надлежног органа, односно решење може се поднети жалба надлежног органу и то 15 дана од дана пријема решења. Поднета жалба предаје се општинској и градској управи о којој могу они да одлучују, или да жалбу проследе даљим надлежним органима.

Цензуси за остваривање овог права усклађују се 1. јануара и 1. јула, а њихове износе утврђује министар који је надлежан за социјална питања.

Номинални износи за сву децу утврђени су према следећим правилима:

За дете за које је остварено право на дечији додатак износ је 3.326,47 динара;
Дечији додатак за дете за које је остварено право за једнородитељске породице и старатеље износи 4.324,40 динара;
За родитеље детета са сметњама у развоју и за децу која остварују додатак за помоћ и негу другог лица и које не користи услуге смештаја, родитељски додатак износи 4.989,71 динара;
За дете које испуњава услове за увећање по више основа дечији додатак износи 5.987,64 динара.

Kако се исплаћује дечији додатак?

Исплата дечијег додатка искључиво се врши у Поштанској штедионици преко текућег рачуна. У случају да немате отворен текући рачун, без бриге. Службеним путем за вас ће се отворити рачун у Поштанској штедионици преко којег ћете примати накнаду за дечији додатак.

Рекли смо већ да ову врсту помоћи за породице са децом може остварити или мајка или отац, стога се накнаде уплаћују на рачун онога који је поднео захтев, и на чије име решење о остваривању овог права гласи.

Надамо се да вам је овај текст био користан и да сте сазнали неке нове информације у вези са остваривањем права на дечији додатак. Kада постајете родитељ, осим дечијег додатка на располагању су вам и друге помоћи државе, стога саветујемо да се на време распитате о свим правима како би на време осигурали финансијску подршку!

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept