Početna » КО ВРАЋА ДУГОВЕ НАКОН ШТО ПЕНЗИОНЕР ПРЕМИНЕ? Уведена је ВАЖНА НОВИНА, и банке имају нова правила

КО ВРАЋА ДУГОВЕ НАКОН ШТО ПЕНЗИОНЕР ПРЕМИНЕ? Уведена је ВАЖНА НОВИНА, и банке имају нова правила

Банке и повериоци, према новим прописима, неће смети ни да са рачуна скидају новац за неизмирене рате преминулог пензионера

од Паланка данас
0 Коментар

Без обзира на датум у месецу када пензионер премине породица ће убудуће имати право на исплату целокупне његове пензије за тај месец. Према најновијим правилима, која важе од почетка године наследницима ће припасти цео износ, а не као до сада, пропорционални део до дана смрти корисника.Измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, које су ступиле на снагу 15. септембра прошле године, а примењују се од 1. јануара ове године, тражили су представници најстаријих. Разлог томе је што се, како кажу, раније дешавало да ПИО фонд, рецимо, уплати цео чек, а да породица после мора да враћа део који је уплаћен на рачун после смрти. Дешавало се и да банке скидају рате кредита, иако је по закону тај новац породица требало да врати ПИО фонду.

Милош Грабунџија, председник Синдиката пензионера Србије „Независност“ објашњава да када корисник пензије премине, на пример, 10. марта, наследницима је припадала само трећина пензије.

– ПИО фонд би уплатио цео износ, јер је човек када се исплаћивао чек био жив и онда је породица морала да враћа новац који им је уплаћен. То је било комликовано не само за ПИО фонд, већ и за наследнике – каже Грабунџија.

Банке и повериоци, према новим прописима, неће смети ни да са рачуна скидају новац за неизмирене рате преминулог пензионера. Све док се не заврши оставинска расправа паре са банковног рачуна не смеју да се узимају.

У Фонду ПИО кажу да ће за кориснике права који су преминули почев од 1. јануара ове године, од банака и поверилаца тражити повраћај износа пензија и новчаних накнада који кориснику не припадају након последњег дана у месецу у којем је преминуо.

ПОРОДИЧНА ПЕНЗИЈА

У складу са овом изменом, мења се и члан 111 Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Он се односи на стицање породичне пензије, после смрти пензионера. Наводи се да се она исплаћује најраније од првог дана наредног месеца по истеку месеца у коме је пензионер умро.

То, појашњавају из Фонда ПИО, значи да ће се у случају смрти пензионера, ово право утврдити и исплаћивати најраније од првог дана наредног месеца по истеку месеца у коме је корисник умро, под условом да породични пензионер није у том периоду у осигурању.

Фонд ПИО је као пример навео да у случају да пензионер премине 15. марта 2024. године, право на породичну пензију онима који би је добили припада најраније од 1. априла.

Банка је од Нове године обавезна да износе пензија, односно новчане накнаде који су исплаћени након последњег дана у месецу у којем је пензионер преминуо, врати Фонду на његов захтев и не може из тих износа намиривати своја потраживања која евентуално има према кориснику права. Исто важи и за повериоце којима су уплаћена средства након последњег дана у месецу у којем је корисник преминуо, по основу реализације обуставе од пензије.

Све куповине на административну забрану, неће смети накнадно из тих пара да се намирује, него мора да остане цела пензија која иде наследницима.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept