Početna » КУЋНИ АПАРАТИ ТРАЈУ КОЛИКО И ГАРАНЦИЈА-КАКО ТО УСПЕВА ПРОИЗВОЂАЧИМА?

КУЋНИ АПАРАТИ ТРАЈУ КОЛИКО И ГАРАНЦИЈА-КАКО ТО УСПЕВА ПРОИЗВОЂАЧИМА?

Индиректна застарелост најекстремнији је пример

од Паланка данас
0 Коментар

Произвођачи беле технике и кућних апарата служе се неким од најпрљавијих трикова – како би купце натерали да купују делове, а много чешће и потпуно нове уређаје. Дизајнирају их на начин да у тачно одређеном тренутку једноставно престану да раде, иако би без те мане уређај без проблема могао да ради још годинама.
Већини потрошача тако је беспотребан сав труд који улажу у одржавање апарата , показује истраживање француске компаније за заштиту потрошача. Они су доказали да већина њих у себи има уграђену „планирану застарелост“ односно предодређена је да након одређеног циклуса сати рада једноставно „откаже послушност“.

Неретко се то догађа врло брзо после истека гаранције кад потрошач више нема право на замену или бесплатан поправак апарата.

Француска анализа тако је на основу искустава француских потрошача утврдила просечне рокове у којима купци могу очекивати да ће отказати њихови нови уређаји, а за неке од њих поприлично је шокантно колико им је кратак рок трајања – просечно ни две године после којих он једноставно престаје да ради или захтева неопходну скупу надоградњу која се већини не исплати па једноставно купе нови уређај.

Према поменутом француском истраживању, постоји неколико врста планиране застарелости уређаја.

Најчешћа је такозвана „функционална застарелост“, код које се у уређају обично поквари само један део који се не може поправити и због њега апарат може да се баци и купи нови.То је најчешће присутно код телевизора, машина за веш и компјутера, а код ових последњег, неретко се јавља и застарелост због инкомпатибилности.

Она претпоставља да уређај, који ради сасвим нормално, постане бескористан јер више не може да се „упари“ с различитим врстама софтвера које непрестано захтевају све више и више РАМ меморије.

Индиректна застарелост најекстремнији је пример: то је она ситуација у којој имате сасвим функционалан уређај, али је произвођач одлучио да за њега више неће производити резервне или додатне делове. Слично се догађа и с мобилним телефонима за које више није могуће, например, купити пуњач или батерије.

Најпрефињенија врста манипулације с трајањем уређаја или појединих његових делова јесте она код које уређај ради сасвим добро, али потрошач добија обавештење да је потребно заменити неки његов део.

Најчешћи такав пример су штампачи, који у одређеном тренутку кориснику јављају да је тонер при крају, иако заправо није и тиме мотивишу да се замени и инвестира у нови тонер.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept